Hlavní obsah

Kolik si teď účtují operátoři za surfování po síti ze zahraničí

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za internet v mobilu či GPS navigaci v telefonu při cestách na letní dovolené zaplatíte stovky korun měsíčně. Nejdražší základní připojení má O2. Praktické ale je, že operátoři nabízejí možnost nastavit si finanční limit za datový roaming, a můžete tak mít jistotu, že vás prohlížení internetu v mobilu v zahraničí nezruinuje.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Vodafone

Základní datový roaming u Vodafonu rozděluje svět do tří zón s různými cenami.

V první zóně, kde jsou především země Evropské unie, se platí 30 korun za přenesený megabyte. Ovšem data se účtují po 100 kilobytech, takže i při přenosu podstatně menšího množství dat zaplatíte při každém připojení nejméně 3 koruny. Ve druhé a třetí zóně, kam patří ostatní státy, například USA či Rusko, vyjde 1 megabyte na 250, respektive 300 korun, takže se rozhodně nevyplatí.

Balíček Připojení ze zahraničí na den vyjde při stažení dat v objemu do 5 megabytů denně ve většině evropských zemí na 80 korun za den, pokud tento limit překročíte, platí se ale už 350 korun denně.

Tarif Připojení na stálo stojí měsíčně už 1600 Kč, a pro přenos dat na dovolené se tak nevyplatí.

T-Mobile

T-Mobile nabízí v základním Eurotarifu a Happy Roamingu v zemích Evropské unie a ve vybraných dalších zemích Evropy 6 haléřů za přenesený kilobyte, i zde se ale účtuje po 100 kilobytech, takže i krátké připojení vyjde na 6 korun.

S programem Cestovatel můžete za stejnou cenu prohlížet internet i v USA, což činí tento program pro cesty do Spojených států nejvýhodnějším.

O2

Nejdražší základní připojení má O2, která za každých započatých 100 přenesených kilobytů účtuje 24 korun v zemích Evropské unie, v dalších evropských zemích je to 42 Kč.

Určitě se proto vyplatí aktivovat si balíček s předplaceným množstvím dat od 2 do 50 megabytů. U balíčku s 2 megabyty dat platíte měsíčně 108 korun, jeden megabyte tak vyjde na 54 korun. Dražší balíček se 4 MB vyjde na 216 korun, 50 megabytů měsíčně můžete přenést za poplatek 1500 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám