Hlavní obsah

Každý desátý Čech nesplácí své dluhy

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet lidí, kteří nezvládají splácet své účty a půjčky, prudce roste. Jen počet dlužníků vedených v registru fyzických osob sdružení Solus, kteří mají nebo měli v uplynulých třech letech problémy s dodržením finančních závazků, vzrostl ke konci května na 906 tisíc. Své dluhy tak nebyl schopen platit téměř každý desátý Čech.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Celková dlužná částka se blíží 27 miliardám, informoval Právo tajemník Solusu Jan Stopka.

Meziroční nárůst počtu nových dlužníků sice podle něj činil ke konci května sedm procent, současně ale i přibývá lidí, kteří své dluhy už vyrovnali.

Nesplácí i více než 51 tisíc firem

„Prověřování žadatelů o úvěr či jinou službu je dnes nutností. Pro spotřebitele, kteří mají problém se splácením svých aktuálních závazků, je tak mnohem těžší dostat další službu. To by je mělo motivovat k tomu, aby své závazky po splatnosti co nejdříve vypořádali,“ uvedl k tomu Stopka.

Jak dodal, letos i proto bylo uhrazeno již více než 134 tisíc dluhů. V posledních třech letech pak lidé vyrovnali 566 585 ze zhruba 1,65 miliónu porušených závazků, které registr eviduje.

Vyšší nárůst počtu prohřešků lze nyní podle Stopky sledovat v databázi schraňující finanční prohřešky podnikatelských subjektů. Počet záznamů o nesplácených závazcích stoupl v květnu meziročně o 18 procent na 68 tisíc, týkají se tak již přes 51 tisíc firem. Dlužná částka dosahuje v tomto případě téměř tří miliard Kč.

Na dlužníky si posvítí také pojišťovny

Solus sdružuje třicítku firem – mezi nimi leasingové a úvěrové společnosti, banky, stavební spořitelny, mobilní operátory, dále dodavatele energií či velkoobchodní řetězce. Podle informací Práva by k nim brzy měly přibýt i pojišťovny.

Členská společnost se na základě dotazu do databáze dozví informaci o existenci dluhu klienta, případně o jeho úhradě. Ta je v registru uchována tři roky. Data se v databázi shromažďují pouze se souhlasem zákazníků.

Banky, spořitelny a leasingové a splátkové společnosti si ověřují schopnost svých klientů splácet budoucí závazky také v bankovním a nebankovním registru, které provozuje společnost CCB – Czech Credit Bureau.

Také podle jejích údajů počet lidí neschopných splácet své dluhy stoupl. Projevilo se to mimo jiné i v nárůstu takzvaných osobních bankrotů. Loni jich bylo 2500 – třikrát více než o rok dříve – a i letos jejich počet rychle roste.

Reklama

Výběr článků

Načítám