Hlavní obsah

Přes některé bankomaty lze už platit i složenky

Právo, gin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zaplatit složenky, jako je třeba SIPO, přímo prostřednictvím bankomatu bude možné v průběhu dvou měsíců ve zhruba stovce bankomatů největší banky u nás, České spořitelně. Bankomaty totiž budou umět načíst čárové kódy složenek.

Článek

Už nyní mají čtečky tři desítky bankomatů ČS. „Ačkoliv je čtečka na bankomatu umístěna blízko vstupního otvoru pro kartu, klienti se nemusí obávat, že se jedná o skimmovací zařízení,“ uvedla banka.

Čtečka čárových kódů ve tvaru krabičky se na bankomatu nachází přímo pod vstupem pro platební kartu. Při volbě platby SIPO v bankomatu je klient dotázán, zda má u sebe originální doklad.

Pokud zvolí ANO, rozsvítí se čtečka (červený paprsek) a na obrazovce se objeví výzva k přiložení čárového kódu na dokladu do prostoru paprsku. Takto se načte částka a variabilní symbol, klient poté ještě přes klávesnici doplní spojovací číslo (není obsaženo v čárovém kódu), celé zadání potvrdí, a tím odešle ke zpracování.

Časem i faktury

Čtečka čárových kódů prozatím slouží jen k zaplacení dokladů SIPO České pošty, v budoucnu však bude umožňovat i placení faktur s čárovým kódem. Čtečkou čárového kódu jsou také vybaveny všechny nové bankomaty, které banka tento rok uvede do sítě, ať již do zcela nových míst či při výměně starších strojů za nové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám