Hlavní obsah

Exekutor musí dlužníkovi nechat peníze ve výši dvojnásobku životního minima

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě relativně nedávno mohl exekutor dlužníkovi zabavit téměř všechny hotové peníze a jednotlivci musel ponechat jen tisíc korun. V současnosti musí každému dlužníkovi po exekuci zůstat v ruce alespoň dvojnásobek životního minima. Řada dlužníků to ale neví.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

„Od července loňského roku, tedy od novelizace občanského soudního řádu, jsou z výkonu rozhodnutí vyloučeny hotové peníze do částky odpovídající dvojnásobku životního minima jednotlivce, tedy celkově 6 232 korun,“ řekla Právu vedoucí Občanské poradny Rychnov nad Kněžnou Petra Kozlová, jedné z desítek poraden, kde pomáhají řešit případy extrémně zadlužených lidí.

Čím déle se to táhne, tím hůře

Článek Práva z minulého týdne, kde jsme popsali, jak z malé částky může narůst dluh ve výši několika desítek tisíc korun, s tím, že výzvy věřitelů chodí dlužníkům i na korespondenčním lístku, vyvolal značný ohlas čtenářů.

„Dluhy se splácet musí, ale ze 698 Kč udělat dluh 51 tisíc je zlodějna,“ napsal Jaroslav Marsalek z Plzně.

„Zlodějna to sice je, ale bohužel oprávněná ze strany věřitele. Kamarád se vykašlal na pokutu 500 korun od revizora a za tři měsíce mu přišla složenka na 15 tisíc. Čím déle se to táhne, tím je to horší,“ míní Jakub Brabec z Plzně.

Rychlé půjčky se staly mezi lidmi každodenním tématem, neboť zadluženost obyvatelstva dosáhla biliónu korun a vzrůstá počet nesplacených úvěrů.

Roste počet nesplacených úvěrů

U nebankovních institucí, které se účastní monitorování platební morálky klientů v Nebankovním úvěrovém registru, to jsou již tři procenta z celkového objemu úvěrů, u „soukromých investorů“ a lichvářů, kteří jsou mimo jakoukoliv evidenci, je to podle odborníků ještě výrazně více.

Právě poskytovatelé těchto půjček, kteří cílí na lidi s nízkými příjmy, se ale s vymáháním pohledávek nezdržují, neboť smlouvy jsou takové, že po připočítání i více než 50 % sankcí z dlužné částky rychle proběhne exekuce, třeba i na byt.

Stačí jednou vynechat a je zle

„Svéprávný člověk si přece musí spočítat, kolik je schopen měsíčně splácet. Pokud ne, patří do ústavu. A takových lidí, kteří nesplácejí kvůli tomu, že přišli o práci, je hrstka,“ míní ovšem čtenář Jan Půček z Uničova.

„Ono se to lehko řekne, ale když si půjčíte sto tisíc s tím, že budete měsíčně splácet deset, a jednou se se splátkou opozdíte, tak potom ještě platíte penále a dlužná částka se několikanásobně prodraží. A tu pak splatit je problém,“ oponuje mu Brabec.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám