Hlavní obsah

O Velikonocích křižuje silnice více opilců, počet nehod roste, varují pojišťovny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O Velikonocích prudce roste počet nehod ovlivněných alkoholem. Nejhorší bývá podle opakovaných zjištění tuzemských pojišťoven právě Velikonoční pondělí. Podíl nehod s vlivem alkoholu bývá o Velikonočních pondělcích zhruba dvakrát vyšší než jindy.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Následky těchto nehod jsou často tragické. Mnoho nehod způsobují také motocyklisté, kteří v prvních teplých dnech roku na silnice hojně vyrážejí.

„I když nehod bývá o Velikonocích méně než v jiných dnech roku, jejich důsledky jsou nezřídka tragické. Souvisí to nejen s tím, že na silnice vyjíždí větší množství svátečních řidičů, ale také s tím, že za volant zvláště v pondělí usedají i koledníci posilnění alkoholem," uvedl ředitel odboru řízení produktů neživotního pojištění ČSOB Pojišťovny Jaroslav Král.

Král připomněl, že za loňský rok se pod vlivem alkoholu stalo 8,1 % dopravních nehod. Během Velikonoc však podíl těchto nehod činil 12,1 % a o Velikonočním pondělí dokonce 18,9 % . Podobně tomu prý bylo i v předchozích letech. I kvůli tomu se Velikonoce závažností nehod řadí mezi nejhorší dny roku, poznamenal.

„Škod z dopravních nehod, které hlásí motoristé z Velikonočního pondělí, je obvykle o 30 procent více než v jiných dnech,“ uvedl mluvčí České pojišťovny Václav Bálek. Loni ale klienti ČP oznámili pouze okolo 300 nehod, v průměru přitom hlásí během jednoho dne přes 600 nehod. Ještě roce 2008 jich ze stejného dne ČP zaznamenala o 40 % více, než je průměr.

Bálek upozornil, že o Velikonocích se v posledních letech o 20 % zvyšuje počet nehod motocyklistů. „S teplejším počasím přestávají být někteří motoristé opatrní a s tím, jak sešlapují plynový pedál, přestávají vnímat fyzikální zákony,“ dodal.

Kooperativa v posledních dvou letech registrovala o Velikonocích o 30 % méně škod než v běžné dny.

"Předpokládáme, že řidiči jsou obezřetnější, případně své vozidlo po požití alkoholu raději vůbec nepoužívají. Na silnicích, zejména v menších obcích, se pohybuje mnoho více či méně podnapilých koledníků, řidiči proto jezdí mnohem opatrněji a pomaleji. Bohužel následky dopravních nehod, kde je často na vině alkohol a agresivní jízda, bývají o to tragičtější," míní mluvčí pojišťovny Milan Káňa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám