Hlavní obsah

Co prodá byt v krizi? Vynikající stav, méně metrů, kvalitní lokalita a sleva

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V současnosti se jakž tak se prodávají byty do 80 metrů čtverečních a malé rodinné domky do sta metrů čtverečních. Kupující si však jsou vědomi kritické situace na trhu, a tak mají větší požadavky na kvalitu lokality, jako je dostupnost dopravy, školy a školek, obchodů, zeleň a další občanská vybavenost. Při jednáních o ceně jsou nyní běžné dvaceti i třiceti procentní slevy.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ceny zveřejňované v oficiálních nabídkách rozhodně neberte jako definitivní. Někteří lidé však nedostávají tak snadno hypotéky a úvěry ze stavebního spoření. Banky jsou zjevně výrazně opatrnější než před dvěma třemi lety.

„Začínají potíže s financováním. Paní si u mne objednala zajištění kompletní rekonstrukce bytu, složila zálohu a stoprocentně počítala s tím, že dostane hypotéku. Teď mi dluží už 800 tisíc korun, ale úvěr, s nímž kalkulovala, nezískala. Na mne už zase samozřejmě tlačí dodavatelé jednotlivých prací, takže paní si musí rychle sehnat peníze jinde,“ říká pražský podnikatel specializovaný na koordinaci výstavby a rekonstrukci bytů a rodinných domů.

Ideální doba pro individuální stavby a rekonstrukce

Na druhou stranu právě teď je ideální doba pro stavební činnosti, a to i pro jednotlivce, protože ne jen realitky, ale i stavební firmy musely slevit ze svých nároků a bojují o každou zajímavou zakázku. Jen letos má ve stavebnictví zmizet na 30 tisíc pracovních míst.

Minimální zálohy, pojistka v zádržném

Pokud tedy například opravujete byt, tak po pečlivém výběru stavebníka skládejte jen minimální zálohy na materiál, řádově kolem dvaceti tisíc korun, a rozhodně si ve smlouvě prosaďte tzv. zádržné, které se pohybuje kolem deseti procent z ceny a je vyplaceno, až po definitivním dokončení a zkontrolování stavby.

Opravu bytu k pronájmu lze dát do nákladů

Jestliže byt, jenž opravujete, máte v úmyslu pronajmout, je možné ve smlouvě a další dokumentaci uvádět, že se jedná o výměnu, nikoliv rekonstrukci. Takže například výměna vany, výměna bytového jádra, výměna elektroinstalace apod. Pokud totiž ještě ve stejný rok, kdy byla výměna realizována a financována, byt oficiálně pronajmete, a tento příjem tedy zdaníte, můžete si náklady na opravu uplatnit jako daňově uznatelný náklad.

I v oblasti pronájmů bytů nabídka výrazně převyšuje nad poptávkou. Jen v Praze je na deset tisíc nabídek.

Do ruiny už slušného podnájemníka nedostanete

Pronajimatelé museli o něco snížit ceny a kdo chce uspět, musí hlavně nabízet byt k pronájmu v dopravně dobře dostupné lokalitě, musí být čistý a slušně vybavený, a to i třeba přípojkou na internet.

Za opravený 3+1 v Praze si tak můžete říct deset až dvanáct tisíc korun plus energie.

Pak uspějete, třeba se studenty. V Praze je obvyklé, že v bytě jsou tři čtyři studenti a každý platí kolem pěti tisíc měsíčně. Ovšem i studenti již vyžadují, aby v rámci jednoho bytu měli zajištěn dostatek soukromí.

Jestliže se jedná o vybydlený byt, zaděláte si případným pronájmem spíše na problémy, neboť o něj nejspíš projeví zájem nepříliš spolehliví nájemníci. U takových pronájmů si můžete říct jen o velmi málo peněz. Byt navíc mohou zničit, nebo jich tam nakonec bude bydlet více, než kolika lidem jste byt pronajali.

„Některé byty se vyprázdnily, protože lidé šetří a hůře finančně zabezpečené rodiny se začínají sestěhovávat k sobě,“ tvrdí jeden ze spolumajitelů činžovního domu v Praze Holešovicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám