Hlavní obsah

Vyznejte se v džungli pojmů o půjčkách a v tom, kolik stojí

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potřebujete novou kuchyň na úvěr nebo si chcete vzít půjčku na jazykový kurz? Přinášíme vám základní slovníček pojmů o půjčkách tak, abyste byli v obraze a nenechali se zbytečně zmást.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Akontace

Akontace je první mimořádná splátka úvěru. Když si koupíte na splátky například televizi za 9 000 korun, tak v obchodě zaplatíte akontaci 900 Kč a pak ještě 10 měsíců budete splácet 900 korun (RPSN 26,3 %).

Bezúročné období

Pokud půjčené peníze vrátíte v tomto termínu, nezaplatíte za ně žádný úrok. Setkat se s ním můžete třeba u kreditních karet nebo u některých spotřebitelských úvěrů.

Doba splatnosti

Předem sjednaná doba, ve které musíte splatit úvěr. Pokud máte se splácením úvěru problémy, můžete se s bankou domluvit například na prodloužení doby splacení a tím snížení měsíčních splátek.

Kontokorent

Povolené přečerpání účtu, díky kterému můžete jít na účtu do mínusu. Za to, že platíte penězi, které vlastně na účtu nemáte, platíte bance úrok. U některých bank platíte i za to, že kontokorent smíte využívat.

Kreditní karta

Na kreditní kartě nemáte uloženy vlastní peníze, máte k dispozici peníze banky. Při placení zboží prostřednictvím této karty vlastně čerpáte úvěr, který je třeba později splatit. Pokud to stihnete v bezúročném období, nebude vás půjčení peněz vlastně nic stát. Některé karty nabízejí i další výhody.

Registr dlužníků

Databáze všech lidí, kteří mají problémy se splácením úvěrů. Údaje jsou uchovávány po dobu čtyř let, poté jsou automaticky vymazány. Pokud máte v registru dlužníků záznam, můžete mít v některých bankách problémy např. se získáním hypotéky.

RPSN (Roční procentní sazba nákladů)

Procenta z půjčené částky, která za rok zaplatíte. Jde o součet úroků a všech poplatků bance v poměru k tomu, kolik si půjčíte. Číslo bere kromě úroků v úvahu také všechny ostatní poplatky (poplatek za vedení účtu, za uzavření smlouvy, první mimořádnou splátku, atd.). Díky němu lépe porovnáte výhodnost úvěru. Čím je RPSN vyšší, tím bývá úvěr dražší. Ukazatel musí být uváděn u každé nabídky úvěru.

Úroková sazba

Procenta z půjčené částky, která ročně zaplatíte za to, že vám banka půjčí peníze. Roční úroková míra 8 % z úvěru 20 000 korun tedy znamená, že pokud splatíte úvěr přesně za 12 měsíců jednou splátkou, zaplatíte na úrocích 1 600 korun. Pokud byste ale chtěli úvěr splácet ve více splátkách, úroková míra není pro porovnání výhodnosti vhodná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám