Hlavní obsah

Placení kartou na internetu připadá většině lidí riskantní

Právo, Monika Ginterová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina Čechů se bojí platit on-line za zboží objednané přes internet, tedy že zadají číslo své karty a platnost do formuláře přímo na e-shopu. Preferují tradiční úhradu na dobírku. V některých případech už však není možná. Banky proto lidem radí, aby více využívali virtuálních platebních karet.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Systém banky vygeneruje potřebné identifikační znaky, ovšem jen pro danou transakci, a v okamžiku, kdy peníze odejdou, karta se uzamkne. „Fyzicky neexistuje a je určena výhradně pro tento typ platby. Lze nastavit limit podle potřeby klienta a zároveň je ji možno bezplatně po dobu nepoužívání zneaktivnit a zabránit tím zneužití,“ vysvětluje Monika Klucová z Komerční banky.

Banky kromě toho lidi uklidňují, že dojde-li ke zneužití platební karty bez vlastního zavinění klientem, banky odcizené peníze v plné výši vracejí.

U platby na internetu kartou se může stát, že čísla karet a jejich platnost jsou u centrálních zpracovatelů odcizena, pachatelé si vyrobí duplikáty karet a vysávají pak účty postižených lidí.

I proto jsou Češi u nákupů přes internet obzvláště nedůvěřiví. „Za zboží z e-shopů Češi platí dobírkou z více než 70 procent,“ uvádí Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) s odvoláním na průzkum, který probíhal v prosinci 2009 a zkoumal data zhruba 20 tisíc obchodních transakcí na internetu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám