Hlavní obsah

Týdenní přehled toho nejdůležitějšího ze světa finančních trhů

Novinky, Michala Moravcová, analytička BOSSA.CZ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když si mnozí z nás tento týden užívali prázdninovou atmosféru, kterou nám připravil státní svátek uprostřed týdne, finanční trhy se ani na chvíli nezastavily. Spleť makroekonomických událostí je hnala jak nahoru, tak i dolu.

Foto: www.sxc.hu

ilustrační foto

Článek

Řecko

O víkendu přijal řecký parlament další balíček úsporných opatření, jehož obsahem bylo propuštění tisíců státních zaměstnanců. Takový krok se přirozeně setkal u občanů s velkým odporem a Řekové před parlamentem protestovali. Vláda byla nucena k tomuto opatření přistoupit, protože by jinak nedostala další část mezinárodního záchranného úvěru v objemu 8,8 miliardy eur. Celkem by mělo přijít o práci do konce roku 2014 až 15 000 lidí. Jde tak o vůbec první propouštění státních zaměstnanců za více než 100 let.

Atény od poloviny roku 2010 obdržely ze záchranných úvěrů od Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Evropské unie už 200 miliard eur. Do konce roku 2014 mají ještě dostat dalších zhruba 40 miliard eur.

USA – trh nemovitostí posiluje

Ve Spojených státech amerických letos nejvíce prosperuje trh nemovitostí a sektor stavebnictví. Důvodem je měnový program americké centrální banky (Fed). Ta nakupuje hypotekární zástavní listy, čímž vytváří poptávku po těchto aktivech, v důsledku čehož klesá dlouhodobá úroková sazba. Hypotéky se tak stávají pro lidi atraktivní a roste poptávka po nemovitostech.

Počet rozjednaných smluv na nákup starších nemovitostí se v březnu meziměsíčně zvýšil o 1,5 procenta. Se stoupající poptávkou po bydlení rostou i ceny nemovitostí. Index S Case-Shiller, který měří ceny prodaných nemovitostí ve 20 metropolích USA, stoupl v únoru meziročně o 9,3 procenta.

Výroba v USA stagnuje

Výrobní aktivita se v březnu propadla v oblasti amerického Dallasu i Chicaga. Manažeři pracující přímo ve výrobních závodech nevidí nejbližší budoucnost tohoto segmentu hospodářství rovněž příznivě. Klesají nové objednávky i výrobní ceny. Doba výroby je kratší a krátí se i zásoby výrobních podniků.

Americká centrální banka

Ve středu večer zasedala bankovní rada americké centrální banky (FOMC). Úrokové sazby ponechala na historicky nízké úrovni, a to 0,25 procenta. Měsíční objem nákupu dluhopisů zůstal rovněž beze změny ve výši 85 miliard dolarů. Fed ale připustil, že objem nákupu aktiv se může do budoucna měnit podle vývoje ekonomické situace. Primárně bude sledovat inflaci a situaci na trhu práce.

Právě nezaměstnanost dělá Fedu těžkou hlavu. Již od září tiskne peníze, aby ekonomice pomohl vytvořit co nejvíce nových pracovních míst. Proti němu ale hraje americký Kongres, který zavádí úsporná opatření, jež naopak vznik nových pracovních příležitostí brzdí. Ačkoli nezaměstnanost v USA od loňského září klesla o půl procenta, poslední dva měsíce se americkému trhu práce nedaří vytvořit dostatek nových pracovních míst, aby se nezaměstnanost mohla dále snižovat.

Slovinsko

Ratingová agentura Moody’s snížila hlavní dlouhodobý rating Slovinska o dva stupně na Ba1 z Baa2, přičemž výhled zůstává pro zemi negativní. Tímto krokem se země dostala do spekulativního pásma, což znamená, že se nedoporučuje investovat do jejích dluhopisů. Pro Slovince to znamená problém zajištění financování prostřednictvím kapitálových trhů. Důvodem takového kroku je podle agentury špatný stav bankovního sektoru země, chabý stav vládních financí a nejistý výhled dalšího financování. Ostatní dvě ratingové agentury Fitch a Standard & Poor’s k takovémuto kroku dosud nepřistoupily a jejich rating Slovinska zatím zůstává v investiční kategorii.

Itálie

V pondělí byla vyslovena důvěra nové italské vládě v čele s Enricem Lettou. Ve třetí největší ekonomice eurozóny tak skončilo dvouměsíční bezvládí, jež nastalo po únorových parlamentních volbách. Nový italský premiér se již setkal s německou kancléřkou, která pochválila dosavadní reformní kroky země, jež byly provedeny hlavně za vlády Maria Montiho. Angela Merkelová vyzvala Itálii k pokračování v této cestě reforem a ozdravování veřejných financí. Letta řekl, že Itálie dodrží své závazky vůči Evropě, ale očekává, že ta začne klást stejný důraz na hospodářský růst, jaký nyní klade na úsporná opatření. Letta se chce hlavně soustředit na snižování nezaměstnanosti mladých, o čemž již mluvil s francouzským prezidentem Hollandem.

Španělsko

Španělský ministr hospodářství Luis de Guindos a německý ministr financí Wolfgang Schäuble se domluvili na vzniku společného programu, který by měl podpořit investice do malých a středních firem na Pyrenejském poloostrově. Španělsko již od konce roku 2011 bojuje s recesí. Tamní vláda se zoufale snaží obnovit nejen ekonomický růst, ale hlavně zápasit s nezaměstnaností, jež dosáhla až 27,2 procenta. Mezi mladými lidmi do 25 let dosahuje dokonce až 57 procent. V budoucnu by se do tohoto projektu prý mohly zapojit i jiné země.

Nezaměstnanost v eurozóně

Nezaměstnanost není ve společné měnové unii problémem jenom jedné země. Její výše v rámci bloku stále roste a již dosáhla 12,1 procenta. Nejvyšších hodnot dosahuje ve Španělsku (27,2 %), Řecku (leden 27,2 %), Itálii (11,5 %) a ve Francii (11 %). Naopak nejnižší nezaměstnanost je v Rakousku (4,7 %) a v Německu (5,4 %). V České republice je nezaměstnanost na úrovni 7,3 procenta, u našich sousedů v Polsku je 10,7 procenta.

Inflace v eurozóně

Inflace v měnové unii v dubnu výrazně zpomalila. Index spotřebitelských cen (CPI) meziročně vzrostl jenom o 1,2 procenta, což je nejméně od února 2010. Pomalý růst cenové hladiny je způsoben poklesem cen energií a nižšími cenami zboží a služeb.

Evropská centrální banka snížila úrokovou sazbu

Právě nízká inflace a vysoká nezaměstnanost vedla Evropskou centrální banku (ECB) k rozhodnutí, že ve čtvrtek snížila základní úrokovou sazbu o 25 bodů na 0,5 procenta. ECB chce dodat bankám dostatečnou likviditu, aby byly schopné půjčovat i menším společnostem. Euro na toto rozhodnutí reagovalo výrazným oslabením vůči ostatním měnám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám