Hlavní obsah

Technická analýza - grafické vzory a formace I.

Novinky, BOSSA.CZ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komerční článek - Cenový vývoj finančních instrumentů tvoří v grafech často různé grafické vzory a formace. V tomto článku a následném videu se podíváme na ty nejznámější, a to: dvojitý vrchol, dvojité dno, hlava a ramena a obrácená hlava a ramena. Ukážeme si, jak tyto útvary najdeme v grafu a jak je možné s jejich pomocí obchodovat.

Foto: www.sxc.hu

Ilustrační foto

Článek

Když se podíváme na grafy vývoje ceny jednotlivých finančních instrumentů (ropa, akcie, měny), můžeme v nich objevit nejrůznější cenové vzory a formace, které navíc mají tendenci se opakovat.

Dvojitý vrchol

Cenová formace dvojitý vrchol (Double Top) se v grafu vyskytuje velmi často. Tvoří se v rostoucím trendu a značí obrat (změnu) trendu. Můžeme ho najít jak v minutovém, tak i v hodinovém, ale i v denním nebo týdenním grafu. Základním znakem této formace jsou dva po sobě jdoucí vrcholy, které se vytvoří na přibližně stejné cenové úrovni (cenová maxima). Druhý vrchol v pořadí dosahuje často mírně nižších hodnot než ten první, jelikož po dosažení druhého vrcholu cena již nemá mnohdy sílu dále růst a pak nastane očekávaný obrat trendu směrem dolů.

Foto: http://bossa.cz/cs/

Ilustrační obrázek dvojitého vrcholu

Dvojité dno

Cenová formace dvojité dno (Double Bottom) se tvoří v klesajícím trendu a značí obrat (změnu) trendu. Můžeme ho stejně jako dvojitý vrchol najít v grafech s různým časovým rámcem. Základním znakem této formace jsou dvě po sobě jdoucí dna (cenová minima). Druhé dno v pořadí dosahuje často mírně vyšších hodnot než to první, jelikož po dosažení druhého dna cena již často nemá sílu dále klesat a nastane obrat trendu směrem nahoru.

Foto: http://bossa.cz/cs/

Ilustrační obrázek dvojitého dna

Hlava a ramena

Cenová formace hlava a ramena (Head and shoulders) se často vyskytuje na konci dlouhých rostoucích trendů a značí konec neboli obrat dosavadního trendu. Vyskytne-li se tato formace v grafu, předpokládáme pokles trendu, a proto preferujeme vstup do prodejní pozice. Velmi často ji můžeme najít například u měnového páru EUR/USD. Formaci hlava a ramena rozpoznáme tak, že cena nejdřív vytvoří první vrchol (první rameno), pak vyšší vrchol (hlava) a nakonec vrchol nižší než hlava přibližně na úrovni prvního ramena. Spojíme-li dva nejnižší body v této formaci, získáme tzv. "neckline", v doslovném překladu výstřih.

Foto: http://bossa.cz/cs/

Ilustrační obrázek hlava a ramena

Převrácená hlava a ramena

Jde o stejnou formaci jako hlava a ramena, jenomže je zrcadlově obrácená vzhůru nohama. Nalezneme ji na konci klesajícího trendu a značí obrat trendu směrem nahoru. Najdeme-li ji v grafu, preferujeme vstup do nákupních pozic. Cena u této formace vytvoří nejdříve dno (rameno), pak nižší dno (hlava) a nakonec třetí dno (druhé rameno), které je vyšší než hlava přibližně na úrovni prvního dna.

Foto: http://bossa.cz/cs/

Ilustrační obrázek převrácená hlava a ramena

Jak fungují cenové formace v praxi, vám ukáže následující video.

Grafické vzory a formace I.

Reklama

Výběr článků

Načítám