Hlavní obsah

Finanční krizi se nevyhne ani olivový olej

Novinky, Michala Moravcová analytička společnosti BOSSA.CZ (zdroj:cnbc.com)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velkoobchodní cena olivového oleje je momentálně na nejnižší úrovni za posledních sedm let. Pro našince, který si v létě rád pochutná na řeckém salátu, je tato informace zaručeně příznivá. Jaké jsou ale skutečné dopady nízké ceny této suroviny v širším pojetí?

Foto: sxc.hu

oliva

Článek

Olivový olej, pro mnohé z nás mnohdy luxusní zboží, donedávna ještě patřil mezi základní suroviny každé domácnosti jižní Evropy. Tento rok se ale situace může radikálně změnit.

Podle španělského obchodního řetězce Eroski je ve Španělsku průměrná cena jednoho litru slunečnicového oleje 1.25 eura. Jeden litr olivového oleje se prodává za 1.99 eura a jeden litr prémiového extra panenského oleje stojí až 3.25 eura. Nepříznivá ekonomická situace v zemi spojená s vysokou mírou nezaměstnanosti se pomalu projevuje na spotřebním chování a nákupních preferencích jižanů. Španělé, Řekové i Italové stále více upřednostňují levnější, i když méně zdravý, slunečnicový olej před dražším tradičním olivovým olejem.

Foto: sxc.hu

olivový olej

Španělsko, Řecko a Itálie se podílejí na celosvětové produkci olivového oleje sedmdesáti procenty.  Tyto země jsou nejen největšími producenty, ale také největšími spotřebiteli tohoto potravinového produktu. Když oni sníží jeho spotřebu, negativně tím ovlivní celkovou poptávku.

Naneštěstí toto léto je výjimečně bohatá úroda. Hodně oliv a málo poptávky po olivovém oleji způsobují výrazný pokles ceny této potraviny.

Tato problematika má dvě strany mince. Na jedné stojí spokojený spotřebitel, pro kterého se rýsuje levnější olivový olej, na straně druhé je výrobce – zemědělec. Například v Andalusii, zejména ve vnitrozemí, je výroba olivového oleje pro obyvatele jedním z hlavních zdrojů příjmů. Tato druhá největší autonomní oblast Španělska momentálně čelí třiatřicetiprocentní nezaměstnanosti. Produkce olivového oleje má tady dlouholetou tradici. Mnozí nezaměstnaní Španělé zatím vždy spoléhali, že nebudou-li si schopni najít práci, přilepší si alespoň sezónními brigádami. Bohužel aktuální situace naznačuje, že jim tuto těžkou ekonomickou situaci nepomůže vylepšit ani jejich nejtradičnější plodina – oliva.

Na grafu vidíme, že aktuální velkoprodejní cena jedné metrické tuny extra panenského olivového oleje je 2 900 dolarů, přičemž v roce 2005 byla téměř dvojnásobná.

Foto: indexmundi.com

vývoj ceny olivového oleje za jednou metrickou tunu v US dolarech

Reklama

Výběr článků

Načítám