Hlavní obsah

Pozitivní nálada finanční trhy neopouští

Novinky, Michal Kraus, analytik BOSSA.CZ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patnáctý týden tohoto roku je téměř za námi. Nabízí se proto zrekapitulovat to nejdůležitější, co nabídl.

Foto: www.sxc.hhu

Ilustrační foto

Článek

Trh se od pondělí vzpamatovával z výprodeje z předchozího pátku, kdy byl negativně ovlivněn hlavně americký dolar zveřejněním slabého nárůstu nových pracovních míst v USA v březnu.

Pondělí 8. dubna

V pondělí byla zveřejněna průmyslová produkce z Německa, které se v únoru podařilo posílit o 0,5 procenta. Německu se v únoru dařilo vyrábět hlavně kapitálové zboží a energie. Propad se naopak objevil ve stavebnictví. Největší ekonomika eurozóny, která dlouho vzdorovala ekonomickým krizím v Evropě, v posledním čtvrtletí 2012 zpomalila o 0,6 procenta. Podle ekonomů však úpadek do recese nehrozí a Německu by se i za pomoci průmyslové produkce mělo v roce 2013 dařit.

Jako mazaný lišák obešel Ben Bernanke, šéf americké centrální banky (Fed), v úterý povinnost zhodnotit situaci na trhu práce po výše zmiňovaném propadu v tvorbě nových pracovních míst. Namísto toho mluvil v noci z pondělí na úterý o úloze periodického zátěžového testu bankovního sektoru. Podle Bernankeho má test nezpochybnitelný vliv na stabilitu finančního systému a od krizového roku 2009 je prý i díky němu vidět zásadní zlepšení v této oblasti.

Úterý 9. dubna

V úterý trhy příjemně překvapila britská produkce, která překonala očekávání, když v únoru výrazně vzrostla. Dobrý výsledek byl zásluhou 0,8procentního růstu výrobního sektoru. Celková průmyslová produkce vzrostla o jedno procento a zvedla tak ostrovanům náladu po lednovém 1,3procentním propadu. Zlepšení v průmyslu však nemusí trvat dlouho, protože index nákupních manažerů, který dává výhled na nejbližší měsíce, se v březnu po druhé po sobě snížil. Slabý průmysl byl hlavním důvodem kontrakce britské ekonomiky v posledním čtvrtletí roku 2012 a další špatné čtvrtletí by Brity poslalo do třetí recese za posledních pět let. První odhady HDP za první kvartál 2013 budou zveřejněny 25. dubna 2013.

V polovině týdne se objevila zpráva, že Slovinsko, které jako poslední přijalo euro, se ocitá v problémech. Tamní bankovní sektor bude pravděpodobně potřebovat kapitálovou injekci kvůli rostoucímu množství „špatných" úvěrů. V úterý bylo možné vidět i investorský nezájem o tamní dluhopisy. Místní ministr financí však ujišťoval svět, že jeho opatření ušetří zemi od žádosti o pomoc Evropské unie. Problém Slovinska se stal jedním z hlavních témat pátečního setkání tzv. euroskupiny, tedy ministrů financí eurozóny.

Středa 10. dubna

Americká centrální banka ve středu zveřejnila zápis z posledního jednání bankovní rady (FOMC). Ze zápisu vyplynulo, že někteří členové rady by rádi viděli snížení částky, kterou Fed pumpuje do ekonomiky, z dnešních 85 miliard dolarů měsíčně. Stát by se tak mělo do konce tohoto roku. Ze zprávy je patrné, že americké bankovní špičky zatím nemohou najít v této oblasti široký konsenzus. Zastánci kvantitativního uvolňování neustále vyzdvihují přínos tohoto programu a zdůrazňují jeho pozitivní vliv na domácí i světovou ekonomiku.

Americká centrální banka slyšela kritiku již několikrát, a to jak z domácích řad, tak i ze zahraničí. Největší facku však dostala minulý pátek po zveřejnění počtu nově vytvořených pracovních míst mimo zemědělský sektor v březnu, kdy došlo k zisku pouhých 88 000 míst, přičemž trh očekával až 198 000 nových pracovních míst. Fed se při tom v minulosti několikrát opíral právě o tvrzení, že měnové uvolňování pomáhá trhu práce se rychleji zotavovat. Fed prozatím zachovává v platnosti současný program, avšak jeho budoucnost již není natolik jistá jako před pár měsíci.

Čtvrtek 11. dubna

Sílící australský dolar (AUD) ubral ve čtvrtek trochu na plynu poté, co byly zveřejněny výsledky z trhu práce. Australská míra nezaměstnanosti vystoupala v březnu nejvýše za poslední tři roky, když vzrostla z 5,4 procenta na 5,6 procenta a počet zaměstnaných lidí klesl o 36 100, což je téměř pětinásobek původního odhadu. Australskou ekonomiku tak pravděpodobně čeká další ekonomický stimul v podobě snižování úrokových sazeb.

Čtvrteční odpoledne patřilo americkému trhu práce a žádostem o podporu v nezaměstnanosti. Jejich počet minulý týden klesl a dokázal překonat původní odhady. Čtvrteční výsledek tak trochu ulevil obavám ze zhoršujícího se stavu na trhu práce. Počet žádostí o podporu klesl o 42 000 na celkových 346 000 a šlo tak o největší mezitýdenní propad od poloviny listopadu 2012.

Pátek 12. dubna

Průmyslová produkce eurozóny vzrostla v únoru meziměsíčně o 0,4 procenta. Dokázala se tak vymanit z negativního lednového výsledku, kdy klesla o 0,6 procenta.  Produkce energie vzrostla o 2,6 procenta, produkce trvanlivého spotřebního zboží poskočila o 1,3 procenta a kapitálového zboží o 0,9 procenta. V meziročním srovnání s únorem 2012 jsou však čísla horší. Produkce energie klesla o 6,1 procenta a produkce trvanlivého spotřebního zboží ztratila 4,8 procenta. V České republice vzrostla průmyslová produkce meziměsíčně o 1,6 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám