Hlavní obsah

Celosvětová poptávka klesá, Japonsko trpí

Novinky, Michala Moravcová analytička BOSSA.CZ (Zdroj: Reuters)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonsko v noci na dnešek zveřejnilo šokující data své obchodní bilance za měsíc červenec. Export země vycházejícího slunce meziročně klesl až o 8.1 procenta, přičemž analytici odhadovali snížení jen o 2.9 procenta. Co způsobilo taký dramatický propad zájmu o japonské zboží?

Foto: http://www.istockphoto.com

ilustrační foto

Článek

Důvodem tak ohromného poklesu vývozu zboží a služeb byla klesající poptávka na všech frontách. To, že krizí ubíjená Evropa bude nakupovat méně, očekávali všichni. I když propad o 25.1 procenta, tedy největší od října 2009, byl nečekaným překvapením i pro ty největší pesimisty. Co investory ale šokovalo nejvíce, byl pád poptávky ze strany Číny ve výši 11.9 procenta.

Dnešní negativní data obchodní bilance nejsou pro ekonomiku Japonska vůbec příznivá. Někteří ekonomové už dokonce snížili své výhledy hospodářského růstu Japonska pro druhou polovinu roku 2012. Tamní centrální banka se vyjádřila, že zatím neplánuje nijaký výrazný ekonomický zásah.

Na druhé straně schodek obchodní bilance ve výši 517.4 mld. jenů (6.5 mld. dolarů) by mohl vést k oslabení japonské měny, což by ve výsledku mohlo Japonsku dlouhodobě pomoci. Slabší měna by alespoň částečně opět nastartovala tamní export, který by se pro zahraniční trhy stal levnějším, a tedy konkurenceschopnějším. Takovýto vývoj by byl také v souladu s politikou  japonské centrální banky, která se již dlouhou dobu snaží o to, aby jen vůči dolaru neposílil pod hranici 78.

Japonsko není jedinou asijskou zemí, jejíž export ochromuje zpomalování globální ekonomiky Se stejnými problémy rovněž bojuje Jižní Korea a Taiwan, jejichž vývozy v červenci meziročně klesly o 12.4 resp. 4.4 procenta. Podobným problémům čelí téměř všechny země, jejichž ekonomiky jsou primárně orientovány na export.

Reklama

Výběr článků

Načítám