Hlavní obsah

Cena ropy Brent je opět nad úrovní 100 dolarů

Novinky, Michala Moravcová, analytička BOSSA.CZ (Zdroj: Bloomberg.com)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cena ropy Brent včera vystřelila na měsíční maximum a pořád se drží nad úrovní 100 dolarů za barel. Růst černého zlata je podpořen spekulacemi, že centrální banky Evropy a Číny budou v důsledku špatného vývoje ekonomik nadále pokračovat v uvolňování monetární politiky.

Foto: http://www.istockphoto.com

ilustrační foto

Článek

Centrální banky

Zítra je na programu zasedání bankovní rady Evropské centrální banky, která v 13:45 vyhlásí výši klíčové úrokové sazby. Dle odhadu analytiků by mohlo dojít k jejímu snížení o 25 bazických bodů na 0.75 procent. Trhy patrně tato očekávaní již pomalu dopředu započítávají, a to jak do cen ropy, tak do výše měnového kurzu EUR/USD.

Kromě toho dnes čínský tisk China Securities Journal vyzval čínskou centrální banku k dalším měnovým stimulům národního hospodářství. Navrhl jí pokračovat ve snižování povinných minimálních rezerv držených komerčními bankami.

Uvolňování měnové politiky je vždy pozitivním signálem pro růst cen rizikových aktiv, mezi které ropa rozhodně patří.

Problematika Íránu

Pozornost trhů se také obrací na Írán. Ten momentálně připravuje zákon na blokaci Hormuzského průlivu, klíčového území pro vplutí ropných tankerů do Perského zálivu. Tímto způsobem Írán odpovídá na ropné embargo Evropské unie, které vstoupilo v platnost 1. července 2012. Kdyby k blokaci území skutečně došlo, důsledky by pocítila nejen Evropa, ale také Spojené státy americké. Úžinou, která odděluje Arabský poloostrov od íránské pevniny, se do západního světa dováží ropa a zemní plyn ze Saúdské Arábie, Spojených arabských emirátů, Kuvajtu, Iráku a Kataru. Kdyby ke skutečnému obsazení průlivu ze strany Íránu došlo, trvalo by to prý jen několik dní. Reakce Američanů, kterým Írán nemůže svou vojenskou technikou ani zdaleka konkurovat, by zřejmě byla rychlá. Ropa by pak na tyto události pravděpodobně reagovala dalším růstem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám