Hlavní obsah

Ztráta aerolinek letos půjde do bilionů. Chtějí očkovací pasy

Novinky, ČTK, bož

Ztráta leteckých společností bude letos výrazně vyšší, než se čekalo, dosáhne 75 až 95 miliard dolarů (až dvou bilionů korun). V aktualizovaném výhledu to ve středu uvedlo Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA). Na konci března se IATA chystá zavést takzvaný koronavirový pas, tedy elektronický systém, kde by byl záznam o výsledku testu na koronavirus nebo o očkování proti nemoci covid-19.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Cestující na londýnském letišti Heathrow.

Článek

IATA kvůli zpřísňování cestovních omezení zhoršila výhled z prosince, kdy na letošek čekala ztrátu asi 48 miliard USD.

Vlády by podle IATA měly svým občanům poskytovat elektronické osvědčení o očkování, které by pak sdružení mohlo zanést do svého elektronického systému.

Češi budou mít zakázáno kvůli mutacím cestovat do Brazílie, JAR či na Zanzibar

Domácí

Vlády kvůli mutacím zpřísňují

Řada vlád kvůli nakažlivějším mutacím původního viru SARS-CoV-2 citelně zpřísnila režim na svých hranicích. IATA má za to, že aerolinky budou o hotovost přicházet i v posledním čtvrtletí letošního roku.

Letošní první pololetí bude i z těchto důvodů slabší, než IATA předpovídala v prosinci, uvedl hlavní ekonom sdružení Brian Pearce.

Globální letecká doprava loni klesla o dvě třetiny

Ekonomika

Léto bude pro mnoho aerolinek a cestovních kanceláří bodem zlomu. Firmy jsou totiž kvůli pandemii už téměř rok téměř bez tržeb. Řada z nich už vyčerpala finanční rezervu.

Globální letecká osobní přeprava se už v loňském roce v důsledku pandemie nemoci covid-19 propadla o 65,9 procenta, což znamená nejprudší pokles v historii.

Vedle aerolinek vykazují rekordní ztráty i výrobci letadel. V případě amerického výrobce letadel Boeing se v loňském roce jednalo o 1,94 miliardy dolarů (256,3 miliardy korun).

Reklama

Související články

Ryanair je ve ztrátě osm miliard korun

Největší evropské nízkonákladové aerolinky Ryanair vykázaly za třetí finanční čtvrtletí kvůli pandemickým omezením ztrátu 306 milionů eur (bezmála osm miliard...

Výběr článků

Načítám