Hlavní obsah

Boeing vykázal rekordní ztrátu 256 miliard

Novinky, ČTK, bož

Americký výrobce letadel Boeing v loňském roce vykázal ztrátu 1,94 miliardy dolarů (256,3 miliardy korun). Společnost to oznámila ve středu.

Foto: Gene Blevins, Reuters

Speciálně upravený letadla Boeing 747 vypustil ze svého křídla do vesmíru raketu.

Článek

Tržby Boeingu klesly o 24 procent na 58,16 miliardy dolarů (1,25 bilionu korun).

Letecké odvětví se celý rok potýkalo s krizí v důsledku globální pandemie nemoci covid-19 a souvisejících vládních restrikcí, včetně omezení cestování. Boeingu však také uškodily dlouhodobé potíže s modelem 737 MAX.

To se odrazilo už na výsledcích hospodaření za rok 2019 – to skončilo ztrátou 636 milionů dolarů (13,7 miliardy korun), už v té se odrážely potíže s letadly 737 MAX.

Boeing 737 MAX může zpět do oblak

Ekonomika

Koronavirová krize loni prohloubila pokles poptávky po největších letadlech. Aerolinky si kvůli mezinárodním cestovním omezením nepřebírají dodávky, což poškozuje tok hotovosti ve firmě. Na vývoj stroje 777X přitom šlo ve čtvrtém čtvrtletí 6,5 miliardy dolarů.

Historický propad letecké dopravy nepříznivě ovlivnil i dodávky letadel 787 Dreamliner. To mělo za následek hromadění desítek letadel v době, kdy na majitele čeká přibližně 450 strojů 737 MAX, jejichž provoz byl před téměř dvěma lety v celém světě přerušen kvůli dvěma tragickým nehodám.

Agentura Evropské unie pro bezpečnost letectví (EASA) ve stejný den, kdy společnost oznámila loňské výsledky, povolila obnovit komerční provoz letadel Boeing 737 MAX na území sedmadvacítky.

Reklama

Související články

Boeing 737 MAX může zpět do oblak

Agentura Evropské unie pro bezpečnost letectví (EASA) ve středu povolila obnovit komerční provoz letadel Boeing 737 MAX na území sedmadvacítky. Provoz byl před...

Výběr článků

Načítám