Hlavní obsah

Zisk Shellu se více než zdvojnásobil

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britsko-nizozemská ropná společnost Royal Dutch Shell v prvním čtvrtletí více než zdvojnásobila zisk na 3,75 miliardy dolarů (asi 92 miliard korun). Ve čtvrtek o tom informovala agentura Reuters. Společnosti pomohlo, že se opět začaly zvyšovat ceny ropy.

Foto: Toby Melville, Reuters

Letadlo přelétá nad čerpací stanicí Shell v Londýně.

Článek

Těžbu ropy a zemního plynu Shell v prvním čtvrtletí navýšil o dvě procenta na 3,752 miliónu barelů. Pomohla k tomu zejména nová pole v Brazílii a Kazachstánu.

Shell se v minulém a předminulém roce kvůli nízkým cenám ropy potýkal s problémy. Na začátku roku 2016 musel přikročit k propuštění 10 tisíc lidí, i tak se zisk společnosti dále propadal.

Meziroční nárůst cen ropy o 55 procent v kombinaci s úspornými opatřeními teď společnosti výrazně pomohly. Firma tak může pokrýt výdaje i vyplácení dividend a zároveň umazat část dluhu, který vznikl v důsledku akvizice společnosti BG Group v loňském roce.

Akvizice skupiny BG přišla ropnou společnost na 52 miliard dolarů (1,3 biliónu korun) a znamenala vznik celosvětově největší společnosti obchodující se zkapalněným zemním plynem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám