Hlavní obsah

Ženy mají při mateřské pobírat plný plat, navrhuje europarlament

Právo, DPA, svj, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Ženy by během celé mateřské dovolené měly pobírat plný plat. Mateřská přitom nesmí být kratší než dvacet týdnů (v ČR 28 týdnů). Na dvoutýdenní mateřskou mají nárok i muži. Tato navrhovaná pravidla ve středu podpořil Evropský parlament většinou 390 europoslanců (proti hlasovalo 190).

Foto: Vincent Kessler , Reuters

Europarlament

Článek

„Na mateřství nemůže být pohlíženo jako na zátěž systému sociálního zabezpečení, je to investice do naší budoucnosti,“ řekla soc. dem. europoslankyně Edite Estrelová, která návrh změn předkládala.

Krok europarlamentu vyvolal vlnu kritiky členských států, podle nichž odhlasovaná ustanovení prudce zvýší náklady na mateřskou. Podle českého ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) je Praha podpořit nechce. Stejný postoj zaujímají i další vlády. Bez souhlasu členských států rozhodnutí parlamentu v platnost nevstoupí.

„Nepředpokládáme, že by návrh vstoupil v platnost, a to zejména na základě zkušenosti z loňského projednávání této směrnice, která byla nakonec odmítnuta,“ řekla Právu mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

České úřady kritizují i kvalitu předlohy, která je podle nich nedostatečná a nepřináší žádný pokrok.

Náklady v miliardách

„Podporu mateřství považuji za důležitý předpoklad nalezení cesty z populační krize Evropy. Evropa naléhavě potřebuje potomstvo, jinak se stane závislá na přistěhovalectví z kulturně odlišných částí světa,“ uvedl před hlasováním český europoslanec Jan Březina (KDU-ČSL).

Zároveň ale kritizoval požadavek, aby ženy na mateřské pobíraly plnou mzdu. „Mateřská ve výši plného platu představuje necitlivý zásah do sociálních systémů mnoha členských států. Pro mnoho chudších států EU jde o luxus,“ prohlásil.

Jenže v protikladu s tím dodal: „Jsem přesvědčen, že na budoucích daňových poplatnících by se šetřit nemělo.“

Podporu na mateřské by měly podle europarlamentu dostávat i samostatně výdělečně činné osoby.

Europoslanci podpořili i ustanovení o dvoutýdenní otcovské dovolené a o povinnosti žen nechat si na dobu po porodu nejméně šest týdnů mateřské. Zakazuje se i propouštění žen z práce během těhotenství a také šest měsíců po porodu.

Těhotné nesmějí pracovat v noci a přesčas, zaměstnavatel je nesmí po návratu z mateřské přeřadit na horší místo.

Německo vyčíslilo roční náklady na prodloužení mateřské z dosavadních 14 na 20 týdnů na 1,7 miliardy eur (ženám na mateřské se v Německu platí už nyní stoprocentní plat).

Británie uvádí, že její náklady na mateřskou by vzrostly dvojnásobně – na čtyři miliardy liber.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám