Hlavní obsah

Zemědělci postižení tornádem dostanou odškodnění od státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zemědělci z Jihomoravského a Ústeckého kraje, které na konci letošního června postihlo tornádo, dostanou v nejbližších dnech 80 procent peněz od ministerstva zemědělství jako úhradu škod. Mezi 81 žadatelů, u nichž pracovníci Škodní komise Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) udělali na místě šetření, poputuje 627 milionů korun.

Foto: ČTK

Jeřáb vyměňující krovy na základní škole v Moravské Nové Vsi na Břeclavsku, kterou poškodilo červnové tornádo.

Článek

Fond nyní začal vydávat tzv. zálohová rozhodnutí a platby bude posílat záhy po vydání, aniž by se čekalo na nabytí právní moci rozhodnutí.

Zareagoval tak na nelehkou situaci a přijal mimořádná opatření, aby došlo k urychlení vyplácení záloh,“ uvedla Kateřina Adamcová ze SZIF.

Vláda schválila rozdělení až jedné miliardy mezi zemědělce, přičemž jejich potřeba, kterou SZIF uznal, se nakonec zastavila na čísle přesahujícím zmíněných 600 milionů korun.

Zdevastovaná komunitní Stodola v Moravské Nové Vsi funguje dál

Domácí

Všechny doklady prokazující nárok na odškodnění musejí zemědělci dodat od 1. října do konce září příštího roku. Podle toho pak dostanou doplatek, v opačném případě by fond vedl řízení o vrácení peněz.

Zemědělci mohou žádat o peníze, pokud se jedná o škody po tornádu z 24. a 25. června, a to o škody způsobené na úrodě, hospodářských zvířatech, na nemovitostech i na technice a technologiích.

Na jižní Moravě mají nárok zemědělci z Břeclavi, Hodonína, Hrušek, Kostic, Lužic, Mikulčic, Moravské Nové Vsi, Ratíškovic, Tvrdonic a Týnce na Moravě.

Letecké záběry: Moravská Nová Ves dva a půl měsíce po tornádu a těsně po něm

Domácí

V Ústeckém kraji pak lidé z obcí Bílenec, Blatno u Podbořan, Černčice u Petrohradu, Krty, Malměřice, Petrohrad a Stebno u Petrohradu.

Lokality fond vymezil na základě dat Českého hydrometeorologického ústavu. Fond přijal v létě 87 žádostí, z toho 73 z jižní Moravy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám