Hlavní obsah

Zelenina a ovoce stále zdražují, nejvíce jablka, citrony a papriky

Novinky, khl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V květnu stouply ceny nejvíce u ovoce a zeleniny. Lidé si připlatí za pomeranče, kiwi či papriky. Citrony a česnek od loňska zdražily až o třetinu. Může za to současná pandemie i jarní sucha. Plyne to z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: SZPI

Jablka odrůdy Prince z Polska obsahovala šestkrát větší množství pesticidů, než povoluje limit.

Článek

Za jedno kilo citronů ještě v lednu zákazníci zaplatili v průměru 46,23 koruny, nyní lze kilo citronů koupit o třetinu dráž, za 77,30 koruny. Cena kiwi zase stoupla ze 70,63 na 96,58 koruny za kilogram. Lidé si připlatí i za pomeranče a jablka. Kilo pomerančů ještě v lednu stálo 36,99 koruny, nyní za něj zákazníci zaplatí necelých 44. Jablka pak od ledna zdražila o sedm korun.

Dražší je také česnek, za který lidé v obchodech v květnu platili 165,94 koruny za kilogram, zatímco vloni za něj zaplatili jen 113,48 koruny. Rozdíl v ceně je také výrazný u paprik, jejichž cena stoupla z lednových 65,12 koruny na 91,89. Mrkev od ledna zdražila o sedm korun, květák o devatenáct.

Ovoce v Česku se urodí málo a zdraží

Ekonomika

Některé potraviny jsou ovšem levnější. Například cena másla od ledna klesla skoro o 5 korun, ze 42,54 na 37,88 za 250 gramů. Levněji mohou Češi kupovat i cibuli, která na pultech vyjde na 20,69 koruny za kilogram, zatímco ještě vloni stála téměř 38 korun.

Podle mluvčí Globusu Lutfie Volfové nyní řetězec nedokáže určit, jaký dopad má zdražování na zájem lidí o ovoce a zeleninu. „Negativní zákaznické reakce na růst cen tohoto zboží ale zatím neevidujeme,“ sdělila.

Draho nejen kvůli koronaviru

Za zdražování potravin mohou částečně i sucha, která Česko trápila na jaře tohoto roku. „Zvýšení cen je způsobené nedostatkem sezonních pracovníků v Česku i v zahraničí, ale i počasím, které také pěstitelům nepřeje,“ řekl v dubnu Novinkám mluvčí Tesca Václav Koukolíček.

Květák za stovku? Při omezení na hranicích nic nemožného

Ekonomika

Zemědělcům by tak mohly pomoci současné srážky. „Plodinám to mimořádně pomůže. Nicméně se jedná především o vláhu v orniční vrstvě. Na podzemní vody to má malý vliv,“ popsal David Bečka z Katedry agroekologie a rostlinné produkce České zemědělské univerzity.

Potraviny jsou závislé na dovozu

Současná pandemie upozornila na chybějící soběstačnost v oblasti zemědělství. „Tolik let opakované heslo, že se vše doveze, pokud český zemědělec nevyrobí, už tak neplatí. To, že se ze dne na den zavřou hranice, je realita,“ okomentoval pro Novinky Bečka.

Zboží přes hranice i v době koronakrize normálně proudilo, spíše byl problém u samotných zemědělců - kvůli omezení pohybu neměl plodiny kdo sklízet.

Výběr článků

Načítám