Hlavní obsah

Zdraží i pečivo, Ukrajina zásobuje Evropu obilím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen energie a pohonné hmoty ještě více zdraží v důsledku ruského útoku. Jak Ukrajina, tak Rusko totiž patří mezi největší světové producenty pšenice.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Rusko je třetí největší producent na světě, Ukrajina sedmý. „Ukrajina je sýpkou Evropy,“ připomněl ve čtvrtek analytik společnosti Portu Filip Louženský.

Zatímco Rusko vyváží obiloviny spíše do Afriky a Asie, Ukrajina je exportuje hlavně do Evropy. Eskalace konfliktu může narušit dodavatelské řetězce a cena mouky či pečiva by mohla prudce vzrůst. Cena pšenice a kukuřice už ve čtvrtek rostla. Poté, co ukrajinská armáda po ruské invazi zastavila v přístavech obchodní námořní dopravu, cena tzv. budoucích kontraktů na pšenici vystoupala v Evropě na rekordní maximum.

Hybridní válka v plném proudu. Ukrajina rekrutuje hackery ve velkém

Bezpečnost

A jelikož se ceny energií, benzínu a nafty odrážejí prakticky ve všech cenících zboží včetně potravin a služeb, odhadují analytici, že už tak vysoká inflace ještě poroste. Její míru bude zvedat i slabší kurz koruny. Inflace v lednu přitom v ČR činila takřka deset procent.

Právě růst cen ropy a plynu, obilovin a potravin bude podle analýzy Portu inflaci v nejbližších měsících ovlivňovat především.

Tlak i na ceny a dostupnost kovů

Podle analytika Louženského lze očekávat rovněž přesun investorů na západ Evropy či do USA kvůli ochraně jejich prostředků a také přesun z rizikových aktiv (akcie) ke konzervativnějším (dluhopisy). To může působit na oslabení koruny a také na růst cen dluhopisů. Kombinace těchto faktorů zapříčiní zvýšení inflace v ČR. „I když ČNB předpokládá roční inflaci na úrovni 8,5 procenta, konečná hodnota může být výrazně vyšší,“ míní Louženský.

Viceguvernér ČNB Nidetzký: Konflikt na Ukrajině zvýší inflaci a oslabí korunu

Ekonomika

„Válka na Ukrajině roztočí v Česku druhé kolo inflace. Tentokrát už půjde převážně o inflaci „válečnou“, nikoli „pandemickou“. Obě inflační kola se překrývají, takže výsledkem bude ještě vleklejší výrazná inflace, než jaká by nastala, pokud by došlo buď „pouze“ na pandemii, nebo „pouze“ na válku,“ souhlasil hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Rusko i Ukrajina jsou také vývozci průmyslových kovů, tedy železné rudy, hliníku či mědi. Rusko je jedním z největších producentů platiny na světě a největším producentem palladia. Cena všech drahých kovů již v reakci na ruskou invazi roste, nejvíce zdražuje palladium, které ve čtvrtek přidávalo skoro pět procent.

Přerušení dodávek palladia, které se hojně používá v katalyzátorech aut, může zpomalit celý automobilový průmysl, upozornil Louženský.

Volání mezi Českem a Ukrajinou je zadarmo. Válka zvýšila počet hovorů o 900 procent

Mobil

Bankovní rada ČNB ve čtvrtek po svém pravidelném jednání uvedla, že očekává, že přímý dopad na domácí ekonomický růst, který vyplývá z obchodních vazeb na Rusko a Ukrajinu, bude omezený. Důvodem je jejich velmi nízký podíl na vývozu zboží a služeb z ČR.

„Krátkodobě lze nicméně předpokládat celkově proinflační dopady konfliktu zejména prostřednictvím vyšších cen ropy, zemního plynu a zprostředkovaně i dalších energií,“ připustili centrální bankéři s tím, že inflaci bude krátkodobě zvedat i slabší kurz koruny. Nový makroekonomický výhled ČNB zveřejní na konci března.

Výběr článků

Načítám