Hlavní obsah

Zaměstnanci nošovického Hyundaie stávkovali, nelíbí se jim přesčasy

Aktualizováno

Část pracovníků nošovické automobilky Hyundai ve středu odpoledne hodinu stávkovala. Protestovali proti špatným pracovním podmínkám, zejména proti nařizovaným přesčasům. Předseda Zaměstnanecké rady v automobilce Hyundai Petr Tupý Právu informaci o stávce pracovníků montovny potvrdil.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Článek

Protestní stávky se zúčastnili pracovníci montovny. Podle odboráře tam pracuje zhruba 500 lidí. Akci neorganizovaly přímo odbory, ale protest jsou připraveny podpořit. "Byla to spontánní akce, lidé už to nemohli vydržet. Vím od ní od kolegy. Na montovně si tuto akci organizovali sami," uvedl Ševčík, který pracuje v lakovně.

Podle Tupého zaměstnanci automobilky si na velké množství přesčasové práce stěžovali u Zaměstnanecké rady. „Jednali jsme s vedením, aby přesčasů bylo méně a také aby přesčasová práce byla náležitě ohodnocena,“ doplnil.

Jakékoli další podrobnosti už ale Tupý nechtěl uvést. Potvrdil však už dřívější informaci Práva, že lidé, kteří pracují na ranní směně, dělají od pondělka do čtvrtka denně o dvě hodiny více, směnu tedy mají desetihodinovou.

Všechny montážní linky byly zastaveny, většina lidí se sešla v kantýně a čekala, jak zareaguje vedení. Korejské vedení bylo podle zaměstnanců stávkou značně překvapeno. Po jednání s vedením zaměstnanci odpracovali zbylou hodinu přesčasu. Ve čtvrtek se má o pracovních podmínkách v automobilce dále vyjednávat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám