Hlavní obsah

Zájem o akcie Telecomu stoupá

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Závěr týdne na pražské burze patřil korekci předcházejících vysokých úrovní. Téměř všechny tituly zařazené do SPAD oslabily. Výjimkou byl Český Telecom, který posílil o 1,22 procenta na 332,50 Kč, a také Unipetrol, který zpevnil o 0,35 procenta na 87,19 Kč.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

Českému Telecomu pomohla zpráva, že získá do konce roku další čtyři miliardy korun na dividendách od své stoprocentní dcery Eurotel. Peníze z části použije na splácení úvěrů a zbytek rozdělí akcionářům. Většinovým vlastníkem Telecomu je stát. Celkový objem letošních dividend z Eurotelu, které si Telecom nechá vyplatit, tak stoupne na osm miliard.

Investoři také spekulují o průběhu privatizace Telecomu. Očekává se, že stát by při tak mohl získat 54,5 miliardy Kč. Vícepremiér Jahn preferuje prodej prostřednictvím burzy, poradce premiéra Jan Mládek ale v závěru týdne uvedl, že při prodeji Telecomu prostřednictvím kapitálového trhu by stát přišel o prémii dosahující 10 až 20 procent. Místopředseda Fondu národního majetku Pavel Kuta dodal, že odezva investorů na záměr privatizovat Telecom je velmi pozitivní, ačkoliv se o metodě privatizace dosud nerozhodlo.

Výběr zisků postihl především bankovní tituly, Erste Bank oslabila o 1,82 procenta na 1077 Kč, Komerční banka o 2,09 procenta na 2903 Kč, ČEZ o 0,93 procenta na 266,40 Kč.

Index PX 50 klesl o 0,80 procenta na 884,5 bodu.

Dolar k euru prudce oslabil

Evropské burzy v pátek několikrát změnily směr vývoje svých indexů. Obavy investorů, které se dosud týkaly hlavně důsledků prudkého růstu cen ropy, vzrostly po atentátech na Sinaji a v Paříži. Odpolední pokles lze přičíst reakci na nové údaje o stavu amerického trhu práce s nižším počtem nových míst než se očekávalo.

Prudce oslabil také americký dolar vůči euru. Podle analytiků společnosti Atlantik Finanční trhy je však možné, že výsledky ovlivnily značné škody po hurikánech na jihovýchodě USA, dlouhodobý výhled je podle nich příznivý.

Nové teroristické útoky ovlivnily především akcie cestovních kanceláří, německý gigant Tui oslabil o 0,6 procenta. Francouzský hotelový řetězec Accor klesl o 1,6 procenta, letecký přepravce British Airways o 0,7 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Akcie ČEZ stále velmi aktivní

Rozhodnutí slovenské vlády o vítězi tendru na prodej vládního podílu ve Slovenských elektrárnách ukončilo naděje spojované s expanzí ČEZ na trh východního...

Burza a ČEZ s novým rekordem

Akcie českého energetického gigantu ČEZ znovu určily vývoj trhu. Ve čtvrtek dosáhly nového historického maxima, když uzavřely na 268,90 Kč s přírůstkem 5,29...

Výběr článků

Načítám