Hlavní obsah

Burza a ČEZ s novým rekordem

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akcie českého energetického gigantu ČEZ znovu určily vývoj trhu. Ve čtvrtek dosáhly nového historického maxima, když uzavřely na 268,90 Kč s přírůstkem 5,29 procenta. V letošním roce již zpevnily o zhruba 75 procent. Téměř miliardový objem obchodů s akciemi ČEZ dokumentuje zájem investorů.

Foto: Tk Radost Impuls Bohumín

Vicemistr světa Vašek Zembinský

Článek

Indexu PX 50 se v tomto prostředí podařilo dosáhnout nové rekordní úrovně 891,8 bodu, když vzrostl o 1,49 procenta.

O posílení akcií ČEZ se podle obchodníků postarali především zahraniční investoři. Analytici tvrdí, že je láká velký potenciál firmy v akvizicích ve východní Evropě, ale je otázkou, zda se tato vize po výsledku tendru na Slovenské elektrárny opravdu naplní.

Ve čtvrtek se dařilo také Komerční bance. Ta se znovu blíží hranici 3000 korun, nad kterou byla již na jaře a v létě letošního roku. Její akcie zpevnily o 0,85 procenta na 2965 Kč, jejího rivala Erste Bank o 0,46 procenta na 1097 Kč. V případě cenných papírů Erste jde o nové historické maximum.

Světové trhy kolísaly

Světové akciové trhy silně kolísaly, situaci znovu výrazně ovlivnilo zdražení ropy. Cena severomořské ropy Brent ve čtvrtek vůbec poprvé překročila 49 dolarů za barel. Proti středečnímu závěru posílila o 1,06 dolaru na rekordních 49,05 dolaru. Důvodem byla zejména hrozba stávky v nigerijském ropném průmyslu. Na nové rekordy stoupala i americká lehká ropa WTI, jejíž cena zprvu dosáhla 52,62 dolaru za barel, později se však ocitla až nad 53 dolaru za barel.

Očekávané spory kolem americké stížnosti na údajně nepovolené dotace Evropské unie pro konsorcium Airbus má řešit Světová obchodní organizace (WTO). Unie slíbila, že odpoví podobnou stížností vůči postoji USA k Boeingu. Nejistota trhu vedla k tomu, že vlastník Airbusu EADS oslabil o 1,3 procenta.

Zajišťovna Swiss Re posílila o 1,5 procenta po zprávě, že na škody po hurikánu Jeanne vydá asi 150 miliónů dolarů, což zvýší celkovou sumu nutnou pro škody způsobené letošními hurikány již na 750 miliónů dolarů. Síla a častý výskyt hurikánů má však pro společnost i světlou stránku, jsou jí rostoucí poplatky za její služby v nově uzavíraných kontraktech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám