Hlavní obsah

Zahraničnímu obchodu se daří, vývoz vzrostl o 13 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zahraniční obchod Česka skončil v červnu přebytkem 19,1 miliardy korun, meziročně to bylo o 4,1 miliardy korun více. Vývoz tuzemských firem se meziročně zvýšil o 12,9 procenta, dovoz o 11,9 procenta. Předběžné údaje o zahraničním obchodu ve středu zveřejnil Český statistický úřad.

Článek

Vývoz strojů a dopravních prostředků se meziročně zvýšil o 16,9 procenta na 23,7 miliardy korun. Stoupl především vývoz silničních vozidel, výpočetní techniky a elektrických zařízení a přístrojů a spotřebičů.

Naopak dovoz minerálních paliv meziročně klesl o 3,7 procenta. Import ropy se zvýšil o 16,3 procenta a dovoz zemního plynu klesl o 23,1 procenta.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

 Schodek mimo EU se prohlubuje

Zahraniční obchod se státy EU skončil přebytkem 53,2 miliardy korun, a byl tak meziročně o 11,5 miliardy korun vyšší. Schodek obchodu se státy mimo unii se prohloubil o 7,2 miliardy korun na 33,1 miliardy korun.

Foto: David Ryneš, Novinky

Zahraniční obchod

Za celé pololetí dosáhl přebytek obchodní bilance v národním pojetí 104,3 miliardy korun, meziročně o 27 miliardy korun více. Od začátku roku stoupl meziročně vývoz o 13,5 procent a dovoz o 12,3 procenta.

Vlivem oslabení koruny vůči oběma hlavním měnám vývoz a dovoz přepočtený na eura meziročně stoupl o 7,9 procenta a 6,7 procenta, při vyjádření v dolarech byl vývoz a dovoz meziročně vyšší o 11,2 procenta a 10,0 procenta, uvedl ČSÚ.

Reklama

Související články

Česko loni vyvezlo nejvíce zbraní do Vietnamu

Česko vyvezlo v loňském roce nejvíce zbraní do Vietnamu. Ten odebral vojenský materiál za 1,19 miliardy korun. Na druhém místě pomyslného žebříčku významných...

Výběr článků

Načítám