Hlavní obsah

Zahraniční obchod v květnu zklamal

PRAHA

Zahraniční obchod ČR skončil v květnu přebytkem 0,6 miliardy korun. Proti očekávání je to velké zklamání. Analytici předpokládali přebytek až šest miliard korun. Bilance je o 4,7 mld. Kč horší než loni k květnu. Údaje v pátek zveřejnil Český statistický úřad.

Článek

Analytiky zklamalo už dubnové číslo, kdy přebytek byl 200 miliónů korun. Přiznávají, že budou muset revidovat své předpoklady, že přebytek zahraničního obchodu bude na konci roku až 70 miliard korun.

Česku se stále daří vyvážet dopravní prostředky, hlavně auta, a stroje. Číslo ale snížil dovoz minerálních paliv, hlavně ropy a zemního plynu. "Když si uvědomíme, že cena ropy vzrostla za rok o čtvrtinu a koruna proti euru během dvou let posílila o šest procent, tak jsou výsledky exportu stále obdivuhodné," upozornil analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Podle Jana Vejmělka z Komerční banky se začíná prostor pro zlepšování bilance vyčerpávat. Ohromující čísla z předchozích měsíců, kdy téměř každý měsíc v přebytcích překonával rekordy, by tak mohla pominout.

Česko stále vyváží nejvíce zboží do zemí, EU, má s nimi aktivní bilanci ve výši 23,2 miliardy korun. Dováží hlavně z Číny, USA a Japonska. Se zeměmi mimo EU je bilance v minusu 22,6 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám