Hlavní obsah

Zahraniční obchod v dubnu skončil v přebytku 19,3 miliardy korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahraniční obchod Česka v dubnu skončil v přebytku 19,3 miliardy korun. Meziročně tak byla bilance o 43,6 miliardy koruny vyšší. V pondělí o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Výsledek ovlivnila nízká srovnávací základna loňského dubna, kdy platila omezení přijatá v souvislosti s šířením koronaviru.

Foto: Aly Song, Reuters

Ilustrační snímek

Článek

Vývoz v dubnu meziročně vzrostl o 78,3 procenta na 348,2 miliardy korun a dovoz o 49,8 procenta na 328,8 miliardy korun.

„Meziročně výrazně lepší výsledky zahraničního obchodu se zbožím jsou do velké míry ovlivněny nízkou srovnávací základnou. Duben byl totiž z pohledu obchodní bilance v loňském roce vůbec nejslabším měsícem,” uvedl vedoucí oddělení obchodní bilance ČSÚ Stanislav Konvička.

Automobilový průmysl byl podle něj před rokem prakticky paralyzován, naproti tomu se mu nyní dařilo lépe, což bylo patrné zejména na vývozu aut a jejich dílů.

Zablokovaný Suez by českou ekonomiku ohrozit neměl, míní ekonomové

Ekonomika

Přebytek obchodu s auty meziročně vzrostl o 44,4 miliardy korun, a to hlavně kvůli přírůstku jejich vývozu o 79,8 miliardy korun.

Kladný vliv na dubnový výsledek zahraničního obchodu mělo i obchodování s počítači, elektronickými a optickými přístroji, jehož bilance se zlepšila přechodem z pasiva do aktiva o 4,8 miliardy korun. Obdobné zlepšení o tři miliardy zaznamenal obchod s textiliemi.

Naopak negativně se na celkovém saldu odrazil vyšší deficit u obchodování se základními kovy, s ropou a zemním plynem a s chemickými látkám.

Deficit bilance se základními kovy meziročně stoupl o 5,6 miliardy, u ropy a zemního plynu narostl o 4,8 miliardy a u chemických látek o 4,2 miliardy korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám