Hlavní obsah

Za pár let budeme největší ekonomikou na světě, ozývá se z Číny

Novinky, pit

Podle zprávy Čínské akademie věd předběhne ekonomika nejlidnatější země planety do roku 2019 americkou a stane se tak největší na světě. Lepší mezinárodní pozici než USA pak prý bude mít v roce 2049, kdy oslaví sté výročí svého vzniku. Informace přinesl čínský deník The Global Times.

Foto: Pavel Urban, Právo

Kultovní nábřeží Bund. Procházka po promenádě patří k povinnostem při návštěvě Šanghaje.

Článek

Zpráva čínské akademie operuje s pojmem „národní zdraví“, což definuje jako celkové životní podmínky a úroveň dané země.

Na základě těchto kritérií se Čína stala 11. nejzdravější zemí mezi zhruba stovkou států včetně Spojených států, Francie či Německa. Jako první se umístilo Švédsko, například Kostarika skončila desátá a Německo obsadilo 12. místo.

Švédsko, Finsko a Austrálie byly zařazeny mezi deset nejlepších zemí s „přebytkem zdraví“, zatímco Etiopie, Súdán, Irák a Afghánistán skončily na opačném konci.

Podle dokumentu jsou Spojené státy „souchotinář“, zatímco Čína „produktivní“ země. Zdraví USA se zhoršuje v souvislosti s jejich hospodářským poklesem, naproti tomu zdraví čínského národa stoupá kvůli jeho odolnosti vůči hospodářským otřesům.

Zveřejněná zpráva vyvolala na internetu vášnivou diskusi, zda není příliš nacionalistická. „Svědčí o antiamerickém cítění v čínské společnosti,“ uvedl pro Global Times Fang Čou-c’, znalec na manipulaci s veřejným míněním. „Je to klasicky přehnané. Lidé by si měli provést vlastní úsudek národní síly Číny,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám