Hlavní obsah

Z výrobků teleshopingu neprošel kontrolou skoro žádný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Drtivá většina výrobků nabízených v teleshopingu by vůbec neměla přijít na trh. Zjistila to Česká obchodní inspekce (ČOI). Z 25 kontrolovaných výrobků prošel testy pouze jeden, u ostatních hrozí jejich uživatelům i vážné úrazy, například zásah elektrickým proudem nebo popálení.

Článek

"Výsledky laboratorních zkoušek předčily i ta nejčernější očekávání, pouze jeden výrobek, a to parní čistič Royal, splnil podmínky pro uvedení na trh a je bezpečný," sdělila Novinkám mluvčí ČOI Miloslava Fléglová.

Fléglová řekla, že ze zbývajících 24 nevyhovujících výrobků byla závada u třinácti z nich tak vážná, že inspekce okamžitě zakázala jejich prodej. "S kontrolovanými osobami budou za uvedení těchto výrobků na trh zahájena správní řízení," doplnila Fléglová. Spotřebitelé, kteří si už výrobky zakoupili, mohou odstoupit od smlouvy a vrátit je.

Nejčastěji se lidé mohou poranit proudem

Velká část nabízených výrobků jsou elektrické přístroje, které nejsou dostatečně izolovány. ČOI například uvádí, že při nabíjení elektrického kola E-Bicycle může stroj dokonce vybuchnout, protože v návodu není uvedeno, že při nabíjení kola se prostor musí odvětrávat.

U elektrické minipračky se může přehrát motor a pračka může začít hořet. Části přístroje také nejsou dobře izolovány a člověk může dostat ránu. Podobné nedostatky mají všechny ostatní elektrické přístroje, které kontrolou neprošly.

U neelektrických přístrojů, dětského kola s plastovými koly nebo dětské tříkolky se dítě může snadno zranit, protože v prvním případě není řetěz zabezpečen, aby se do něj nedostala nohavice kalhot a v případě tříkolky si dítě může přiskřípnou prsty.

Anketa

Koupili jste si někdy nějakou věc z teleshopingu?
Ano a jsem s ní spokojený
10,1 %
Ano ale mám s tím nedobrou zkušenost
12,9 %
Ne
77 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 863 čtenářů.

Výrobky, které neprošly kontrolou ČOI

:: dětské kolo s plastovými koly

:: elektrické kolo E-BICYCLE typ GEB-06

:: létající vrtulník X1 AIR FOX

:: letadlo na dálkové ovládání SKY WARRIOR

:: dětská tříkolka SU 2807

:: minipračka elektrická XPB08

:: žehlička Super Steam S001

:: mixér Merlin

:: pečící pánev LH-PZ 40

:: kávovar Coffee Maker

:: svítidlo stolní LEUCHTENDIREKT

:: rozehřívač čokolády ELE012110

:: fritovací hrnec PROFILINE 2000, typ XJ-92243

Reklama

Výběr článků

Načítám