Hlavní obsah

Yellenová se kvůli poprasku na Wall Street kolem akcií GameStop sejde s regulátory

Novinky, ČTK, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká ministryně financí Janet Yellenová svolala schůzku s představiteli regulačních úřadů a centrální banky Fed. Chce probrat silnou volatilitu akcií, která následovala poté, co uživatelé diskusního serveru Reddit začali hromadně skupovat cenné papíry GameStopu a dalších firem. Řešit by se měla regulace hedgeových fondů, drobných investorů i makléřských firem.

Foto: Andrew Harnik, ČTK/AP

Ministryně financí Janet Yellenová

Článek

„Skutečně se musíme ujistit, že naše finanční trhy fungují správně, efektivně a že investory chrání,” řekla ministryně před schůzkou v pořadu Good Morning America (Dobré ráno, Ameriko) televize ABC.

Akcie amerického prodejce videoher GameStop minulý týden zaznamenaly prudký nárůst hodnoty. V úterý například připsaly 92 procent a zavíraly na 148 dolarech za kus. V pátek připsaly 68 procent a týden skončily na hodnotě 325 dolarů za kus.

Nyní, ve čtvrtek po 17. hodině SEČ, hodnota akcií pokračuje v celotýdenním poklesu, když odepsala 23 procent na 70,80 dolaru za kus.

Poprask na Wall Street: Makléři fňukají, že je někdo porazil jejich vlastní zbraní

Ekonomika

Na začátku všeho byli diskutující na Redditu, kteří se rozhodli nakupovat co nejvíce akcií GameStopu a jejich cenu tím vyhnat co nejvýše. Jedním z motivů bylo uškodit velkým hedgeovým fondům, které naopak sázely na pokles těchto akcií.

Jde o takzvanou krátkou pozici (short selling) neboli „shortování“, kdy se investor snaží vydělat na propadu akcií. Za drobný poplatek si akcie půjčí a prodá s tím, že v budoucnu, až jejich hodnota klesne, je odkoupí za nižší cenu. V takovém případě má investor ze sázky proti akcii zisk. Naopak v případě, kdy cena akcií proti očekávání roste, jako ta GameStopu, shortující investoři počítají ztráty.

Otázky vzbudil přístup provozovatelů některých brokerských aplikací, zejména společnosti Robinhood. Ta v jednu chvíli uživatelům pozastavila možnost kupovat akcie GameStopu, ale také třeba cenné papíry BlackBerry a AMC. Uživatelé mohli akcie pouze prodávat.

Nesouhlas s chováním brokerů vyjádřili politici napříč spektrem, například demokratická kongresmanka Alexandria Ocasio-Cortezová nebo republikánský senátor Ted Cruz.

Část investorů na Robinhood podala hromadnou žalobu. „Konání Robinhoodu bylo vedeno záměrnou a vědomou snahou manipulovat trh ve prospěch lidí a finančních institucí, které nebyly zákazníky Robinhoodu,“ stojí v ní podle CNN.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám