Hlavní obsah

Poprask na Wall Street: Makléři fňukají, že je někdo porazil jejich vlastní zbraní

Bohumír Žídek, Novinky, Bohumír Žídek

Hedgeové fondy na Wall Streetu počítají miliardové ztráty. Vsadily totiž proti akciím živořícího prodejce her GameStop. Nepočítali však s tím, že se na internetu domluví řada drobných investorů k hromadnému skupování cenných papírů, které jejich cenu vyžene do nebývalých výšin. Jeden z velkých investorů Leon Cooperman si proto na CNBC neváhal postěžovat, jak ho neférově odrbali chudáci, kteří dostali šek od vlády.

Foto: repro CNBC

Článek

Americký prodejce videoher GameStop v důsledku koronavirové pandemie prodělává peníze a v letošním roce plánuje zavřít 450 prodejen. Když firma v dubnu vlnu rušení poboček oznámila, její akcie se dostaly na 3,25 dolaru za kus, připomněl server listu Guardian.

Na začátku minulého týdne však hodnota akcií začala masivně růst. V úterý například připsaly 92 procent a zavíraly na 148 dolarech za kus. V pátek připsaly 68 procent a týden skončily na hodnotě 325 dolarů za kus.

Jak je to možné? Za nečekaným nárůstem ceny do té doby téměř bezcenných akcií stálo něco, co mohlo na začátku působit jako vtip – koordinované úsilí drobných investorů na internetovém fóru Reddit, kteří se rozhodli poškádlit vlky z Wall Streetu.

Akcie České zbrojovky rostou, převzetí amerického Coltu je na spadnutí

Ekonomika

Diskutující na Redditu se rozhodli nakupovat co nejvíce akcií GameStopu a jejich cenu tím vyhnat co nejvýše. Řada drobných investorů si tím může přijít na pěkné peníze, pokud akcie prodají za mnohonásobně vyšší cenu, než za kterou je koupili.

Mnozí uživatelé diskusního fóra však dali najevo, že jim ani tak tolik nejde o pohádkové zbohatnutí, spíš chtějí uškodit některým velkým investorům. Z tohoto důvodu se akcie prodávat nechystají.

Jeden z velkých investorů, Leon Cooperman, si na CNBC neváhal postěžovat, jak ho neférově odrbali chudáci, kteří dostali šek od vlády:

Velcí vsadili proti GameStopu

Jde o reakci na dění z loňského září. Tehdy se zdálo, že by se společnost GameStop mohla odrazit ode dna. Zakladatel online obchodu s krmením pro domácí mazlíčky Chewy Ryan Cohen ve firmě koupil 13procentní podíl.

Cohen následně se dvěma společníky usedl v představenstvu společnosti a začal prosazovat novou strategii, podle níž by se GameStop v budoucnu měl zaměřit na online prodeje.

To nalákalo část drobných investorů, kteří viděli příležitost nakoupit levnější akcie s potenciálem růstu. Proti se ale postavily velké akciové fondy, které nové strategii nevěřily a rozhodly se vsadit proti GameStopu.

Jak se to v reálu dělá? Jde o takzvanou krátkou pozici (short selling) neboli „shortování“, kdy se investor snaží vydělat na propadu akcií. Za drobný poplatek si akcie půjčí a prodá s tím, že v budoucnu, až jejich hodnota klesne, je odkoupí za nižší cenu. V takovém případě má investor ze sázky proti akcii zisk.

Jenže v případě, kdy cena akcií proti očekávání roste, jako ta GameStopu, shortující investoři počítají ztráty. Jedním z nich byl hedgeový fond Melvin Capital. Ten v lednu kvůli shortování GameStopu ale i jiných akcií přišel o 53 procent své hodnoty. A nejde o drobné, ztráty jdou do miliard dolarů.

Žaloba na Robinhood

Řada drobných investorů k nákupu akcií používala brokerskou aplikaci Robinhood. Ta v jednu chvíli zareagovala tak, že svým uživatelům pozastavila možnost kupovat akcie GameStopu, ale také třeba společností BlackBerry a AMC. Uživatelé mohli akcie pouze prodávat.

Podílové fondy investorům většinou vydělaly

Finance

V tu chvíli se strhla vlna velké nevole, protože řada lidí to považovala za důkaz, že aplikace straní hedgeovým fondům, které vsadily proti těmto akciím. Pokud by začal výprodej akcií, jejich cena by logicky začala klesat. K podobnému kroku se uchýlil i broker Schwab.

Proti Robinhoodu se také obrátil jeho vlastní tweet z roku 2016: „Nechte lidi obchodovat.”

„To je neakceptovatelné,“ reagovala na Twitteru demokratická kongresmanka Alexandria Ocasio-Cortezová. „Jako členka výboru pro finanční služby v případě nutnosti podpořím slyšení,“ dodala.

„Plně souhlasím,“ reagoval republikánský senátor Ted Cruz. Robinhood mezitím zase obchodování povolil. Přesto na něj část investorů ve čtvrtek podala hromadnou žalobu.

„Konání Robinhoodu bylo vedeno záměrnou a vědomou snahou manipulovat trh ve prospěch lidí a finančních institucí, které nebyly zákazníky Robinhoodu,“ stojí v žalobě podle CNN.

Reklama

Související témata:

Související články

Alibaba ztrácí na ceně

Hodnota akcií čínského IT gigantu Alibaby včera poklesla o devět procent. Pádu nezabránil ani firemní program zpětného odkupu akcií za 10 miliard dolarů (217...

Výběr článků

Načítám