Hlavní obsah

Vyšší tržby, prodeje i dividendy. BMW má za sebou rekordní rok

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Německá automobilka BMW prožila rekordní rok, když meziročně zvýšila čistý zisk o osm procent na 6,9 miliardy eur (zhruba 186,5 miliardy korun). Informoval o tom server zpravodajské stanice n-tv. Tržby společnosti stouply o dvě procenta na 94,2 miliardy eur (2,5 biliónu korun).

Foto: BMW

Tržby společnosti stouply o dvě procenta na 94,2 miliardy eur (2,5 biliónu korun).

Článek

Akcionářům BMW budou vyplaceny dividendy ve výši 3,5 eura za jednu akcii. To je o 30 centů více než minulý rok. Hlavní automobilové divizi zisk před zdaněním a úroky (EBIT) meziročně poklesl o 0,3procentního bodu na 8,9 procenta. Proti roku 2014 jde o pokles o 0,7 procenta.

Prodeje BMW se loni zvýšily o pět procent na 2,37 miliónu vozů, což je nejvíce v historii. Automobilka v letošním roce předpokládá překonání dalšího rekordu. Vyjádřila však obavy z ekonomického a politického vývoje ve světě.

„Žijeme z toho, že ve světě funguje volný obchod a máme volný přístup na trhy ve všech regionech,“ uvedl šéf společnosti Harald Krüger na automobilovém kongresu v německé Bochumi.

BMW se v poslední době stala terčem kritiky amerického prezidenta Donalda Trumpa kvůli svému plánu otevřít do roku 2019 továrnu v mexickém San Luis Potosi, kde by do roku 2022 chtěla vyrábět až 150 tisíc vozů ročně. [celá zpráva]

Největší továrna na území USA ve Spartanburgu vyrábí až 450 tisíc aut ročně. Přitom 70 procent produkce této továrny společnost BMW vyváží mimo USA.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám