Hlavní obsah

Výrobci budou informovat, zda lze výrobek opravit

Mobily, televize, pračky, ledničky a další elektronika, to vše má být v budoucnu opravitelné snáze než nyní. Evropská komise totiž minulý týden navrhla aktualizovat pravidla na ochranu spotřebitele, která lidem umožní zjistit, zda a jak je možné opravit výrobek, který si kupují.

Foto: Yves Herman, Reuters

Evropská unie, EU, Evropská komise, Evropský parlament

Článek

„Je čas skoncovat s modelem ‚koupím, použiju, rozbiju a vyhodím‘, který škodí naší pla­netě, našemu zdraví a naší ekonomice,“ okomentoval návrh místopředseda Komise Frans Timmermans.

Vláda nezažaluje Evropskou komisi kvůli dotaci pro Fatru z holdingu Agrofert

Domácí

Výrobci tak budou muset mimo jiné prodejcům poskytovat informace o opravách, např. bodové hodnocení opravitelnosti, nebo o dostupnosti náhradních dílů. U inteligentních zařízení a digitálního obsahu a služeb bude muset být spotřebitel rovněž informován o aktualizacích softwaru, které výrobce poskytuje.

Výrobci by měli mít třeba u elektroniky povinnost informovat o tom, že produkt obsahuje software způsobující jeho umělé zastarávání. Prodejci i výrobci se budou moci rozhodnout, zda tyto informace zveřejní na obalu výrobku, nebo na webu u jeho popisu.

Zdraží hlavně pečivo a maso, očekává analytička

Ekonomika

Jedná se o opatření a postupy, které se zdají být poměrně snadné a měly by fungovat už nyní. Ale není tomu tak. Přesvědčil se o tom i čtyřicetiletý Petr z Prahy, který si před několika lety pořídil novou pračku.

„Těsně po záruce se mi rozbila. Když jsem zavolal opraváře, řekl mi, že jsem si vybral špatný typ. Kvůli své konstrukci totiž podle něj moje pračka řadu oprav znemožňovala,“ vylíčil Petr, který si nakonec musel koupit nový přístroj.

Summit stavebního rozvoje

Ekonomika

Pravidla pro textil i stavebniny

Spotřebitelé budou muset podle navržených opatření být rovněž informováni o zaručené životnosti výrobků.

„Pokud výrobce spotřebního zboží nabízí obchodní záruku životnosti delší než dva roky, musí prodejce tuto informaci spotřebiteli poskytnout. Pokud jde o energetické spotřebiče, musí prodejce informovat také v případě, že výrobce žádné informace o životnosti nepo­skytl,“ uvedla Komise.

Výrobky by tak díky novým pravidlům mělo jít snáze opravit i recyklovat. Komise chce také zakázat uvádění klamavých informací o ekologické šetrnosti produktů.

Současně navrhla strategii pro nová pravidla u textilních výrobků či stavebnin. Do roku 2030 mají podle ní být nové textilní výrobky recyklovatelné a nemají uvolňovat mikroplasty. Právě textilní produkty ze syntetických mikrovláken jsou jedním z jejich největších zdrojů.

Evropská komise chystá energetické štítky i pro mobily a tablety

Internet a PC

U stavebních výrobků Komise navrhla, aby byly trvanlivější, opravitelné, recyklovatelné a snáz repasovatelné.

O navržených pravidlech začnou během jara vyjednávat členské státy a Evropský parlament.

Reklama

Výběr článků

Načítám