Hlavní obsah

Vláda nezažaluje Evropskou komisi kvůli dotaci pro Fatru z holdingu Agrofert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) nezažaluje Evropskou komisi (EK) za neproplacení dotace pro firmu Fatra z holdingu Agrofert. Ve středu to po jednání vlády oznámil ministr obchodu a průmyslu Jozef Síkela (za STAN). Současně uvedl, že vláda provede právní analýzu střetu zájmů expremiéra Andreje Babiše (ANO).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec ANO Andrej Babiš otočený na ministra průmyslu Jozefa Síkelu (STAN).

Článek

„Žalobu na Evropskou komisi nepodáme, je třeba udělat řádnou právní analýzu konfliktu zájmů skupiny Andreje Babiše, zejména pokud jde o zákon o střetu zájmů,“ oznámil Síkela.

Česká republika pak podle něj dostatečně nezná obsah statutu svěřenských fondů Andreje Babiše. „Komise však tento obsah zná. A my nemáme důvod o závěrech pochybovat,“ uvedl.

„Nemáme zájem spor vést s Komisí. Náklady by značně převážily efekt sporu,“ doplnil.

Žalobu plánovala podat předchozí vláda pod vedením Andreje Babiše (ANO), který je podle státní evidence skutečných majitelů reálným vlastníkem Agrofertu. Také podle auditu EK Babiš dál ovládá Agrofert, ačkoli akcie svých firem vložil kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů.

EK kvůli tomu pozastavila proplácení dotací pro firmy z Agrofertu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám