Hlavní obsah

Vypuzení Řecka z EU je žádoucí, říká šéf firmy Bosch

Šéf přední německé průmyslové firmy Bosch Franz Fehrenbach vyzval k vypuzení Řecka z Evropské unie, protože tato země se stala pro ostatní "nesnesitelnou zátěží". Odchod Řecka by posílil disciplínu ostatních členských zemí se slabými veřejnými financemi, řekl respektovaný manažer a poradce kancléřky Angely Merkelové v otázkách průmyslu.

Foto: Profimedia.cz

Evropská komise sestavila seznam 20 problémů, se kterými se občané a podniky EU nejčastěji potýkají v zahraničí.

Článek

"Stát s vymyšlenými důchodci a bohatými, kteří neplatí daně, stát bez fungující státní správy nemá v Evropské unii místo," řekl Fehrenbach časopisu Manager Magazin podle agentury Reuters. Ta získala přepis rozhovoru s šéfem Bosche pro číslo, které vyjde v pátek.

Fehrenbach je dosud nejvýznamnějším zástupcem německého podnikatelského světa, který radí podniknout proti Řecku tvrdé kroky, dosavadní apely se však omezovaly na odchod předlužené země z eurozóny. Podle ankety časopisu u více než 300 německých manažerů jich zhruba 57 procent chce, aby Řecko opustilo měnovou unii a obnovilo drachmu.

Řecko má nyní dostat od zemí eurozóny druhý balík finanční podpory za více než 100 miliard eur, aniž by se situace v zemi zlepšovala. To zvyšuje odpor německých podnikatelů i veřejnosti proti takovéto pomoci.

Když nepůjde, tak ho musí vyloučit

Na otázku, co dělat, kdyby Řecko neodešlo samo, Fehrenbach odpověděl: "Pak musí EU změnit své zákony a vyloučit jej, jakkoli se to může zdát obtížné." Fehrenbach také řekl, že EU by měla Řecku nabídnout finanční pomoc při zavádění drachmy, díky níž by země získala zpět konkurenceschopnost. Zdůraznil přitom, že nehovoří jako kancléřčin poradce.

"Jsem přesvědčen, že vypuzení Řecka by posílilo disciplínu dalších států s vysokými deficity," řekl Fehrenbach na otázku, zda by takový drastický krok neeskaloval dluhovou krizi v Itálii, Španělsku a Portugalsku.

Předseda dozorčí rady druhé největší německé banky Commerzbank Klaus-Peter Müller v minulých dnech doporučil Řecku, aby se zbavilo "okovů" eura, protože bez možnosti devalvace nebude dalším záchranným úvěrům konec. Šéf německého výrobce průmyslových plynů Linde Wolfgang Reitzle v lednu prohlásil, že eurozónu by mohlo opustit samo Německo, protože podpora veřejnosti pro zachraňování ostatních zemí eura vyprchá, jakmile budou Němci na tento účel platit více než polovinu svých daní.

Německá vláda minulý týden vyzvala Atény, aby radikálně změnily přístup k řešení dluhové krize, pokud si přejí zůstat v eurozóně. "Řecké sliby pro nás již nejsou dostatečné," řekl německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Dodal, že většina Němců je stále ochotna Řecku pomoci, je ale nutné, aby to nebyla "bezedná díra". Schäuble také nevyloučil odchod Řecka z eurozóny, řekl ale, že i v takovém případě "zůstanou součástí Evropy".

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám