Hlavní obsah

Výplatu náhrad vkladů by měli klienti Sberbank CZ začít dostávat začátkem března

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Garanční systém finančního trhu zahájí výplatu náhrad vkladů Sberbank CZ nejpozději 9. března. Očekávané výplaty náhrad činí přibližně 28,5 miliardy Kč, oznámil garanční systém. Česká národní banka v pondělí zahájila kroky k odnětí bankovní licence Sberbank CZ, která má vazby na Rusko. Důvodem je zhoršení situace banky v souvislosti s odlivem vkladů po napadení Ukrajiny Ruskem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Klienti Sberbank CZ budou vypláceni prostřednictvím vybraných poboček Komerční banky, s níž má Garanční systém uzavřenu smlouvu na zajištění výplaty náhrad pohledávek z vkladů.

ČNB vydala předběžné opatření, kterým bance zamezila nakládání s aktivy a pasivy, včetně poskytování nových úvěrů a přijímání vkladů. Vklady klientů bank, včetně Sberbank, jsou ze zákona pojištěny do 100 000 eur (zhruba 2,5 milionu korun) pro jednoho vkladatele u jedné banky nebo družstevní záložny.

Náhrady se klientům Sberbank budou vyplácet po dobu tří let od zahájení výplaty. Při výplatě základních náhrad nemusí klienti vyplňovat žádný formulář. Stačí, když se na pobočce Komerční banky prokáží platným průkazem totožnosti, v případě fyzických osob podnikatelů ještě dokladem o oprávnění k podnikání.

Pro výplatu náhrady vkladů právnických osob je potřeba se prokázat originálem, úředně ověřenou kopií nebo elektronicky podepsaným platným výpisem z Obchodního či jiného veřejného rejstříku ne starším než tři měsíce a průkazem totožnosti osoby, která je zástupcem právnické osoby.

ČNB pracuje na odejmutí licence Sberbank v Česku, lidé mohou vybrat 1000 korun denně

Ekonomika

Garanční systém musí zahájit výplatu základních náhrad vkladů nejpozději do sedmi pracovních dní od rozhodného dne, tedy nejpozději 9. března.

Výplatu institucionálních náhrad musí zahájit nejpozději do 15 pracovních dnů od rozhodného dne, tedy nejpozději 21. března, a výplatu zvýšených náhrad do čtyř měsíců od rozhodného dne, tedy nejpozději 28. června.

Reklama

Výběr článků

Načítám