Hlavní obsah

Výnosy dluhopisů klesají k nule, Česko může ušetřit miliardy

Propad výnosů státních dluhopisů v eurozóně se přelévá i do Česka. Ve čtvrtek se dočasně výnosy dvouletých dluhopisů ČR dostaly na nulu. Vláda díky tomu může na financování státního dluhu ušetřit až miliardy korun, odhadují analytici. Právě vydáváním dluhopisů vlády financují své rozpočtové deficity.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Pokles výnosů státních dluhopisů podpořilo měnové uvolňování ECB

Článek

Výnosy dvouletých českých státních dluhopisů se odpoledne pohybovaly kolem 0,02 procenta. Také výnosy desetiletých státních dluhopisů se v posledních dnech začaly přibližovat k rekordním minimům, když se dostaly pod 0,5 procenta.

Pokles výnosů u dluhopisů značí obecně důvěru investorů v tyto cenné papíry a zároveň to snižuje náklady na financování vládního dluhu. V současnosti podle ekonomů stojí za poklesem výnosů především uvolnění měnových podmínek jak v eurozóně, tak i v ČR.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ve hře je i možnost záporného výnosu

„Vládě tak poklesnou náklady řízení státního dluhu. Může se jednat o rozdíl i v řádu miliard oproti situaci, pokud by Evropská centrální banka (ECB) kvantitativní uvolňování nespustila," upozornil analytik Komerční banky Marek Dřímal. Tento trend by přitom měl podle něj v následujících měsících pokračovat. ”Výnos dvouletého dluhopisu by mohl poklesnout i do záporných hodnot," dodal Dřímal.

Záporný výnos mají už nyní dluhopisy sedmi zemí eurozóny – Německa, Rakouska, Slovenska, Francie, Belgie, Finska a Nizozemska. Investoři v daném případě dávají přednost malé ztrátě u bezpečné investice do státních dluhopisů oproti jiným rizikovějším investicím či držení velkého množství hotovosti v eurech, které by mohlo kvůli politice ECB dál oslabit vůči dolaru.

Levně se financují i více zadlužené země

Důvodem poklesu výnosů u českých dluhopisů je podle hlavního ekonoma finanční skupiny Roklen Lukáše Kovandy nejen měnová politika, ale i rozpočtová politika české vlády. „Investoři do českých dluhopisů pozitivně hodnotí fakt, že se – alespoň účetně – podařilo stabilizovat český státní dluh v jeho absolutním vyjádření, a také například to, že deficit v roce 2014 nedosahoval rozpočtovaných hodnot," uvedl.

Státní dluh Česka podle posledních údajů loni klesl na 42,6 procenta HDP. Pro srovnání, EU jako kritérium pro přijetí eura požaduje poměr dluhu k HDP nejvýše 60 procent.

Blízko nule jsou v poslední době nicméně i výnosy dluhopisů některých států, jako je například Španělsko, kde se státní dluh blíží 100 procentům HDP.  V případě již uvedené Francie se loni státní dluh vyšplhal na 93,4 procenta ročního HDP země.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám