Hlavní obsah

Investoři chtějí po Volkswagenu přes dvě stě miliard

Novinky, bož

Investoři Volkswagenu žádají u soudu v německém Braunschweigu náhradu škody v celkové výši 8,2 miliardy eur (zhruba 222 miliard Kč) kvůli emisnímu skandálu. Oznámil to ve středu braunschweigský zemský soud, do jehož obvodu spadá sídlo Volkswagenu ve Wolfsburgu. K soudu dorazilo kolem 1 400 žalob.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Investoři Volkswagenu žádají u soudu v německém Braunschweigu náhradu škody v celkové výši 8,2 miliardy eur.

Článek

Jen v pondělí, kdy končila promlčecí lhůta, soud v Braunschweigu obdržel na Volkswagen zhruba 750 žalob. Jednalo se převážně o podání soukromých investorů. Objevily se mezi nimi i dvě žaloby podané několika veřejnými institucemi, které žádají dohromady dvě miliardy eur.

Investoři se domnívají, že německá automobilka dostatečně rychle nezveřejnila informace o manipulacích s měřením emisí u dieselových motorů. Volkswagen loni v září přiznal, že k manipulacím s emisemi používal speciální software. Nainstaloval ho do zhruba 11 miliónů aut s dieselovými motory.

Volkswagen žalují o náhradu škody i tři spolkové země. V pátek žaloby podalo Hesensko a Bádensko-Württembersko. Ještě před nimi totéž učinilo i Bavorsko. [celá zpráva]

Dosud největší žalobu podal u soudu v Braunschweigu před půl rokem jménem veřejných institucí právník Andreas Tilp. Požadované odškodné v tomto případě dosahuje téměř 3,3 miliardy eur (zhruba 89 miliard Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám