Hlavní obsah

Vodné a stočné zdraží v průměru o pět procent

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny vodného a stočného od ledna porostou v průměru o pět procent. Vodárenské společnosti to zdůvodňují rostoucími náklady a nutností investic do infrastruktury. Lidé tak za vodu zaplatí až o několik set korun ročně navíc.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Cena vodného a stočného v Ústeckém kraji vzroste o 5,9 procenta. Odběratelé tam za metr krychlový zaplatí 104,77 Kč, téměř o 6 Kč více. Čtyřčlenná rodina si tak ročně za vodu připlatí až 600 korun. Ještě více, 107,90 Kč za metr krychlový, se bude platit na Kladensku a Mělnicku.

Pardubické vodárny si budou od ledna účtovat 98,30 koruny za metr krychlový, a vodné a stočné tak bude o čtyři procenta dražší než letos. Rovněž v Hradci Králové podraží vodné a stočné, a to o 4,2 procenta na 101,38 Kč.

Obyvatelé Brna za kubík vody zaplatí 85 korun oproti stávajícím 80,63 Kč, v Ostravě cena vzroste o 3,99 Kč na 84,66 Kč, v Plzni o 4,56 procenta na 98,82 Kč.

Zlevní teplo ze zemního plynu

Ceny porostou i v Praze, stále ale není jasné o kolik. „Bude to minimálně o inflaci,“ řekl Právu mluvčí PVK Tomáš Mrázek. Míra inflace činila v listopadu 2,7 procenta.

Česká města ubytovací poplatky kvůli krizi nezvýší či vůbec nezavedou

Cestování

Domácnosti si na některých místech připlatí i za dodávky tepla. Tam, kde se k výrobě tepla používá zemní plyn, ale většinou dodávky zlevní. Ceny plynu totiž v uplynulém roce na burzách klesaly a úspory za teplo mohou díky tomu dosáhnout stovek korun.

Z plynu se vyrábí teplo pro Svitavy nebo Ústí nad Orlicí. Ve Svitavách zlevní dodávky o 50 Kč za gigajoule (GJ), v Ústí nad Orlicí o 59 Kč.

Také v Jihlavě se cena tepla z centrálního zásobování sníží asi o pět procent na 557 Kč za GJ. Podobně, o 3,5 procenta méně, zaplatí odběratelé v Havlíčkově Brodě. Ve Vsetíně teplo zlevní téměř o pět procent, čtyřčlenná domácnost tak ušetří asi 700 Kč za rok.

U obchodního centra v Praze prasklo potrubí, voda tekla na zastávku

Krimi

Teplárny Brno cenu pro příští rok nemění, zůstává na 533 Kč za GJ.

Na Pardubicku a Chru­dimsku od ledna zdraží teplo od Elektrárny Opatovice, z 528 Kč za (GJ) na 544 korun. Čtyřčlenná domácnost v průměru odebere 25 GJ ročně, připlatí si tak 400 korun.

O několik procent podraží teplo i ve Zlíně a v Hradci Králové se ceny zvýší o dvě procenta na 563 Kč za GJ. Účet za teplo průměrné domácnosti tím vzroste o 280 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám