Hlavní obsah

Vláda zrušila výběrové řízení na nákup stíhaček

Novinky, Oldřich Danda, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nákup stíhaček pro českou armádu neproběhne v rámci výběrového řízení, ale jako strategická zakázka. Dohodli se na tom v pondělí ministři na zasedání vlády. Právu to sdělil Jindřich Marek z tiskového odboru vlády. Samotný obchod by to nemělo nijak ovlivnit, změnit by se měl jen postup.

Foto: Výstava Čechoslováci v gulagu

Z výstavy Čechoslováci v gulagu

Článek

"Hlavním problémem je čas," uvedl tiskový mluvčí ministerstva obrany Ladislav Šticha, který potvrdil, že stíhačky se nakoupí jako strategická zakázka. Čtrnáct olétaných stíhaček, které by měly nahradit dosluhující MiG-21 již v roce 2005, by česká armáda podle Štichy nedokázala získat tak rychle v klasickém výběrovém řízení.

Letadla by měla vybrat vládou určená komise, kterou pravděpodobně po odchodu náměstka ministra obrany Jana Váni, který měl nákup stíhaček na starosti, povede, jak uvedl Šticha, náměstek ministra obrany pro vyzbrojování Jaroslav Kopřiva. "Vláda se do příštího týdne detailně dohodne na složení komise," upřesnil Marek.

Na otázku, zda se ministerstvo obrany nebojí, že bude kvůli změně tendru na stíhačky osočováno, že nákup bude neprůhledný, Šticha uvedl: "Ministerstvo obrany je přesvědčeno, že k žádnému pochybení nedojde." Jako důkaz Šticha uvedl, že pokud jedna strana z těch osmi vlád, které nabízejí svá starší letadla, učiní nějaký dotaz, tak odpověď dostanou zákonitě všichni zúčastnění, aby nikdo podle Štichy nemohl vyčítat ministerstvu obrany, že s někým jednala bilaterálně.

Vláda rozhodne ještě letos

Česká armáda požaduje 12 stíhaček plus dvě dvousedadlové, cvičné. Za to nabízí ročně 1,5 mld. Kč na celkový provoz letadel. Poté co z obchodu na stíhačky pro české letectvo odstoupili Britové, ve hře zůstalo osm zbývajících států: Belgičané, Nizozemci, Turci, Američané, Francouzi, Němci, Kanaďané a Švédové. Navržená komise si bude asi vybírat z následující nabídky: americké F-16, F/A-18 a F-4 Phantom, švédské JAS-39 Gripen či francouzské Mirage 2000.

Zpracované nabídky musejí případní zájemci zaslat ministerstvu obrany do 30. října. Vláda je posoudí nejpozději do 30. listopadu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám