Hlavní obsah

Vláda už nebude spěchat s privatizací Letiště Praha

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda Mirka Topolánka už nespěchá s prodejem Letiště Praha, které mělo podle původních záměrů dostat nového vlastníka již letos. Teď je ale jasné, že jeho privatizace nabere notné zpoždění. Potvrdil to včera první náměstek ministra financí Ivan Fuksa.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Dospěli jsme k závěru, že nejprve je nutné prodat České aerolinie (ČSA), aby nový majitel Letiště Praha předem věděl, kdo na něm bude největším dopravcem. ČSA se totiž v současné době podílejí na přepravních výkonech Ruzyně plnými čtyřiceti procenty,“ řekl Fuksa.

Ministerstvo financí (MF) mělo letos v březnu vládě předložit ke schválení návrh na poradce a podmínky privatizace Letiště Praha. „Premiéra jsme však teď požádali, aby se termín předložení těchto materiálů posunul až na září,“ informoval.

Tento odklad v praxi znamená, že nového vlastníka by nemusela Ruzyně mít ani v příštím roce. Vláda přitom nadále soudí, že stát by neměl být provozovatelem a vlastníkem pražského letiště.

„Pravděpodobný je prodej celého stoprocentního balíku akcií Letiště Praha ve výběrovém řízení, což by vyneslo nejvíce. O tom, co se nakonec bude prodávat, musí ovšem rozhodnout vláda,“ konstatoval Fuksa.

Jak zdůraznil, Letiště Praha je dlouhodobě ziskovým podnikem a pro investory i v nynější finanční krizi lákavou příležitostí. Ministerstvo financí proto nadále trvá na tom, že stát by z této privatizace měl získat nejméně sto miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám