Hlavní obsah

Vláda USA hodlá prodat za miliardy majetek z doby krize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká vláda plánuje prodat majetek za miliardy dolarů zahrnující bankovní akcie či problémové hypoteční cenné papíry, který získala v době vypuknutí finanční krize před čtyřmi lety. Uvedl to list The Wall Street Journal (WSJ) s odvoláním na investory a vládní úředníky.

Foto: Profimedia.cz

Bílý dům

Článek

Americká vláda v roce 2008 vložila stovky miliard dolarů do podpory stabilizace ekonomiky. Za své kroky si vysloužila jak pochvalu, tak kritiku, protože záchrana šla na úkor daňových poplatníků. Některé investice zvýšily svoji hodnotu, u jiných však hodnota klesla, píše list.

V příštích měsících by vláda měla prodat nebo si nechat splatit cenné papíry s nominální hodnotou 29 miliard dolarů (asi 601,6 miliardy korun). Daňovým poplatníkům by však podle WSJ měl prodej přinést jen něco více než 15 miliard dolarů, protože některé cenné papíry zřejmě budou muset být prodány se slevou.

Reakce investorů rozdílné

Mezi prodávaným majetkem by měly být prioritní akcie 300 malých a středně velkých bank, které v době krize dostaly finanční injekci od ministerstva financí. Vláda již na počátku roku prodala akcie ve zhruba 20 bankách. Ministerstvo napumpovalo do 700 bank prostřednictvím programu pomoci TARP 245 miliard dolarů. Nyní mu zbývá ještě získat od 322 bank zhruba 11 miliard dolarů.

Investoři se ve WSJ staví k rozhodnutí vlády různě. Část z nich se domnívá, že vláda by udělala lépe, kdyby si majetek ještě ponechala. Jiní však poukazují na to, že poslední aukce, které uspořádala centrální banka USA (Fed) a ministerstvo financí, se setkaly se silnou odezvou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám