Hlavní obsah

Vláda schválila podporu pro cestovní ruch i pro kina

Novinky, ČTK, bož, ber

Vláda schválila program Covid cestovní ruch na podporu tohoto těžce zasaženého odvětví. K dispozici by v něm mělo být 500 milionů. V pondělí to na Twitteru oznámila ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Vláda odklepla také 98 milionů na pomoc koronavirem zasaženému audiovizuálnímu průmyslu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Po vyhlášení nouzového stavu se vylidnil také Pražský hrad

Článek

Program na podporu cestovního ruchu by měl být spuštěn nejpozději do konce října.

Cestovní kanceláře by podle vládních materiálů měly mít možnost získat podporu nejvýše 2,75 procenta z plánovaných tržeb z prodeje zájezdů a služeb na letošní rok. Celkem Parlament pro letošek schválil deficit státního rozpočtu 500 miliard korun. Na podporu cestovního ruchu tedy jde jedna tisícina této částky.

Program COVID III bude fungovat i příští rok, schválila vláda

Ekonomika

Agenturám by mělo připadnout 500 korun za každý zájezd zrušený kvůli pandemii, který byl zakoupený od 1. prosince loňského roku do 1. října letošního roku.

Nárokovat si budou moci také náhradu za zrušené pobyty v lázních za dobu, kdy musela být zařízení uzavřena. Také průvodci by měli mít možnost dostat až 50 tisíc korun v případě splnění předem stanovených podmínek.

Nedostatek turistů kosí cestovní ruch i hospody, v centru Prahy už zavírají

Ekonomika

V dubnu se návštěvnost tuzemských ubytovacích zařízení propadla o 98,9 procenta, v květnu o 94,1 procenta a v červnu, kdy začínalo mírné rozvolňování, o 60,8 procenta.

Podpora pro audiovizuální průmysl

Vláda schválila v pondělí také 98 milionů korun pro audiovizuální průmysl. Fond kinematografie je poskytne provozovatelům kin, produkčním a distribučním společnostem. Na Twitteru o tom informovalo ministerstvo kultury.

Návrh na zvláštní opatření na pomoc audiovizi předložil ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Audiovizuální průmysl nebyl ze strany ministerstva průmyslu zařazen do dotačního programu COVID - Kultura, který připravilo MPO spolu s ministerstvem kultury. Na to už několikrát upozornila Asociace producentů v audiovizi či filmoví distributoři.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám