Hlavní obsah

Vláda očekává vyšší růst ekonomiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vývoj české ekonomiky by mohl být v příštím roce lepší než odhadovaný růst o 0,8 procenta, domnívá se vláda. Z toho důvodu ministr financí Jan Fischer také na příští zasedání vlády připraví nový odhad příjmů státního rozpočtu, což umožní zvýšit některé výdaje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Jan Fischer

Článek

S prvním odhadem vyšších příjmů Fischer přišel na jednání vlády již ve středu, konkrétní návrh ovšem neuvedl. „Na základě posledních dat ten vývoj může být lepší, než předpovídá pochmurná červencová prognóza. Budeme se blížit k optimistické hranici prognózy, podle toho upravíme příjmy. S tím přijdeme na příští vládu. Otevře to tak prostor pro částečné naplnění té masy požadavků jednotlivých resortů,“ uvedl ministr.

Ministerstvo očekává v červencové prognóze růst o 0,8 procenta, což je ale podle Fischera spíše průměr z určitého rozmezí odhadů.

Kabinet Jiřího Rusnoka připravuje rozpočet se schodkem 110 miliard korun. Debatu o něm zahájila vláda už minulý týden. Rusnokova vláda přitom při sestavování rozpočtu počítá jak se zvýšením plateb za státní pojištěnce, tak  s navýšením platů ve státní správě. Příjmy by měly být podle původního návrhu, který bude zřejmě pozměněn, 1082,4 miliardy korun a výdaje 1192,4 miliardy korun.

Více peněz by mohla čekat doprava nebo bydlení

Šanci na více peněz má podle středečního vyjádření Fischera například doprava a Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI). „Budeme se také koukat na fond bydlení nebo zemědělství,“ dodal ministr. Vláda ve středu přerušila v souvislosti s rozpočtem i jednání o penězích pro SFDI. Ministr dopravy Zdeněk Žák přitom chce po kabinetu navýšení rozpočtu fondu na rok 2014 o 4,5 miliardy. SFDI má podle dosavadního návrhu ministerstva financí hospodařit se 43 miliardami ze státního rozpočtu.

O návrhu rozpočtu bude ještě 20. září jednat tripartita, lze tedy očekávat, že vláda rozpočet schválí až poté. Do Sněmovny, která je nyní rozpuštěna, musí vláda rozpočet dodat do konce září.

Rozpočet ještě může výrazně upravit Sněmovna a vláda, které vzejdou z říjnových předčasných voleb. Nová Sněmovna se bude návrhem zabývat nejdřív 26. listopadu, kdy ji čeká první schůze po předčasných volbách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám