Hlavní obsah

Vláda na druhý pokus prodala Královopolskou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Novým majitelem brněnské strojírenské firmy Královopolská bude společnost Brass, která za téměř stoprocentní podíl státu nabídla 36,6 miliónů korun. Ve středu o tom rozhodla vláda.

Foto: Iva Pohanková

Pardubáci v jídelně.

Článek

Kabinet Královopolskou už v březnu přiřkl společnosti Královopolská Ria. Kvůli neshodám o podobě kupní smlouvy obě strany nakonec od dohody odstoupily. Společnost Brass skončila v tomto výběru druhá.

Podle ministra průmyslu Milana Urbana byl důležitým faktorem pro středeční rozhodování vlády čas. "Situace, která je momentálně v Královopolské, není dobrá, každým dnem se prohlubuje ztráta, hrozí konkurz a propouštění," řekl Urban.

Prodej Královopolské poraženému uchazeči z prvního kole prosazoval ministr financí Bohuslav Sobotka.

"Společnost BRASS deklarovala připravenost dodržet podmínky kupní smlouvy, jako je zřízení předkupního práva dosavadních akcionářů společnosti k pozemkům, či zachování smluvně stanovené zaměstnanosti ve společnosti," uvedlo ministerstvo financí.

Právě předkupní právo pro stát pro případ prodeje areálu nebo právě zachování zaměstnanosti se jako podmínky nelíbily firmě Královopolská Ria, a proto od koupě odstoupila.

Poradci doporučovali Brass od začátku

Nového majitele Královopolské za vítěze výběrového řízení doporučil na začátku roku i privatizační poradce, společnost Commerzbank. Podle ní měla mít Královopolská při prodeji firmě Brass lepší perspektivu než v případě Královopolské Ria.

Výhrady vůči výběru privatizační komise, která nakonec vybrala Královopolskou Ria, měla Česká konsolidační agentura i Fond národního majetku, ale i další uchazeč společnost CMM Elektro.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám