Hlavní obsah

Privatizační komise podniku Královopolská doporučila firmu Královopolská Ria a.s.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prodej státního podílu v brněnském podniku Královopolská finišuje. Privatizační komise vládě ve čtvrtek jako nového vlastníka doporučila společnost Královopolská Ria a.s. Novinkám to bez bližších podrobností sdělila mluvčí Fondu národního majetku Petra Krainová.

Foto: Veronika Rejmanová

Luděk Niedermayer, lídr kandidátky TOP 09 a Starostů do EP.

Článek

Podle dřívějšího vyjádření předsedy komise poslance Jiřího Václavka nebyla hlavním kritériem při výběru nového vlastníka cena. "Budou tam další kritéria, která musí mít větší váhu, například udržení výroby a zaměstnanosti, uvedl v jednom z rozhovorů pro deník Právo. Vládní usnesení nicméně cenu jako jedno z hlavních kritérií zmiňuje.

Čtvrtečnímu doporučení komise předcházelo vypořádání vztahů mezi společností Královopolská a FNM. "Dne 16.ledna 2004 FNM ukončil podpisem "Smlouvy o převzetí dluhu" a "Dohody o narovnání" několik let trvající spory se společností Královopolská a.s.," informuje na internetových stránkách FNM mluvčí Krainová. Královopolská tak za dohodnutou úplatu převezme závazky FNM za věřitelem - společností KENAP Královopolská Group s.r.o a stáhne veškeré žaloby vůči FNM.

Vláda prodej Královopolské schválila na počátku srpna loňského roku. V červnu se uskutečnila fúze Královopolské strojírny s mateřskou Královopolskou, a. s. Stalo se tak nedlouho po úspěšném ukončení mimosoudního vyrovnání s věřiteli. Do obchodního rejstříku byla zapsána nástupnická organizace Královopolská, a. s., se základním kapitálem 311 miliónů korun. Šlo o spojení dvou společností, z nichž jedna byla výrobní a druhá vlastnila majetek.

V Královopolské nyní drží 67procentní podíl Česká konsolidační agentura a 32,7 procenta a. s. Kras, která je ve vlastnictví Fondu národního majetku.

Reklama

Výběr článků

Načítám