Hlavní obsah

Vítězství Ruska, kudla do zad Ukrajině. Dohoda USA a Německa o Nord Streamu terčem kritiky

Dohoda Spojených států a Německa o dokončení plynovodu Nord Stream 2 pro přepravu zemního plynu z Ruska do Spolkové republiky schytává kritiku ze všech stran. Přístup obou velmocí se nelíbí Ukrajině a Polsku, ale také některým Němcům. Kritici obviňují Německo i USA, že zradily Ukrajinu.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

USA nebudou stát v cestě dokončení kontroverzního plynovodu Nord Stream 2 z Ruska do Německa.

Článek

Mluvčí polského prezidenta Andrzeje Dudy Błażej Spychalski na otázku polského rozhlasu připomněl, že ministři zahraničí Polska a Ukrajiny vydali společné prohlášení. „Bylo to samozřejmě konzultováno s prezidentem,“ nechal se slyšet.

Spychalski připomněl, že dohoda o výstavbě Nord Stream 2 vznikla jen několik měsíců po „ruské agresi proti Ukrajině“, tedy po masivních manévrech ruské armády u ukrajinských hranic a na Krymu, které vzbuzovaly obavy ze zahájení invaze na východní Ukrajinu.

Foto: Mapy.cz

Plynovod v Evropě

„Dnes prakticky nastalo vítězství Ruska, pokud jde o výstavbu tohoto plynovodu. Díky této infrastruktuře získá Rusko významný vliv na evropský trh s plynem, a především na něm bude vydělávat,“ dodal Spychalski.

Američané souhlasí s dokončením plynovodu Nord Stream 2 bez dalších sankcí

Ekonomika

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba se svým polským protějškem Zbigniewem Rauem vyzvali Spojené státy a Německo k okamžitému nalezení adekvátní reakce na bezpečnostní krize v regionu, „z níž má prospěch Rusko“.

Ukrajina dala najevo svoji nelibost také formálním zahájením konzultací s EU a Německem. Kuleba doplnil, že není jasné, zda Rusko dodrží závazky vůči Ukrajině. Kyjev by chtěl, aby ujištění USA a Německa ohledně bezpečnosti bylo silnější.

Merkelová se loučila v Bílém domě. Bidenovi Nord Stream za rozkmotření s Němci nestojí

Evropa

V dohodě se objevily vágní fráze o tom, že obě strany podporují energetickou nezávislost a bezpečnost Ukrajiny. Kreml mezitím uvedl, že nesouhlasí s některými formulacemi v dohodě ohledně Ukrajiny. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov trvá na tom, že Rusko nepoužívá energetiku jako nástroj politického tlaku.

Ukrajinský novinář Maksym Eristavi na Twitteru sdílel gif ze seriálu Přátelé, v němž americký souhlas s dokončením Nord Streamu 2 přirovnal k bodnutí kudly do zad.

„Nord Stream 2 je nejen koloniální projekt ve stylu 19. století, který zrazuje východoevropské demokracie. Je také v rozporu s postojem veřejnosti v zemích EU. Bílý dům se dopustil fatálního přehmatu, který ještě více oslabí transatlantické nálady na několik let dopředu,“ napsal o několik minut později Eristavi.

Německou snahu protlačit projekt navzdory postoji evropských partnerů kritizuje také řada Němců.

USA chystají kvůli Navalnému nové sankce, ruský velvyslanec se to dozvěděl v letadle

Evropa

„Způsob, kterým naši politici nechávají v případě Nord Streamu 2 Ukrajinu na holičkách, je šíleně ostudný,“ napsal na Twitteru zástupce šéfredaktora deníku Bild Paul Ronzheimer. „Už nikdy nemohu brát vážně nějakého německého politika, který bude při státní návštěvě Kyjeva vyprávět, jak je pro nás tato země důležitá,“ dodal.

Dohoda o Nord Streamu podle Ronzheimera ukazuje, že Ukrajina je německým politikům jedno.

Plynovod Nord Stream 2 má po dně Baltského moře přivádět zemní plyn z Ruska do Německa. Spojené státy projekt dlouhodobě kritizují, protože plynovod podle nich zvýší politický a ekonomický vliv Ruska na Evropu. Přesto mu americká vláda ve středu dala zelenou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám