Hlavní obsah

Více času s dítětem. Otcovská dovolená se prodlouží na dva týdny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrazně lepší podmínky mají od ledna muži, jimž se narodí potomek. Jejich otcovská dovolená se nově prodlouží na dvojnásobek. Lépe na tom budou i lidé, kteří dlouhodobě pečují o nemocné příbuzné a blízké.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Otcovská bude trvat namísto dosavadního jednoho týdne dva. Prodlouží se i období, v němž může být dávka poskytována, když dítě muselo zůstat v nemocnici, a to o dobu hospitalizace.

Otec bude mít možnost si vybrat, jestli bude dvoutýdenní otcovskou čerpat v prvních šesti týdnech, nebo až v šesti týdnech poté, co se jeho potomek dostane z nemocnice domů. Myslí se tak na případy, kdy je třeba dítě v inkubátoru a otec se s ním nedostane do blízkého kontaktu.

Změní se i podmínky dlouhodobého ošetřovného. Dosud si mohli lidé s nemocenským pojištěním o volno požádat kvůli péči o člověka, který strávil v nemocnici alespoň týden. Nově má stačit čtyřdenní hospitalizace. Vztahuje se to na nemocné, kteří po propuštění potřebují aspoň měsíc péče. Podmínka pobytu v nemocnici se už nebude týkat lidí v konečném stadiu nevyléčitelné nemoci.

Každý důchodce si od Nového roku polepší nejméně o 650 korun

Ekonomika

U klasického ošetřovného, např. při péči o děti, se rozšíří i počet pečujících. Nebudou již muset s nemocnými sdílet domácnost. O dítě se tak budou moci starat například prarodiče.

Reklama

Výběr článků

Načítám