Hlavní obsah

Každý důchodce si od Nového roku polepší nejméně o 650 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starobní, invalidní a pozůstalostní penze se od 1. ledna zvednou všem příjemcům minimálně o 650 korun. Další přidání pak bude záviset na výši jejich důchodu. Průměrná starobní penze se tak navýší celkem o 805 korun. Upravuje to přijaté vládní nařízení a důchodová novela. Starobní, invalidní a pozůstalostní důchod pobíralo v Česku na konci září téměř 2,86 milionu lidí.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Důchody se valorizují podle zákona pravidelně vždy od ledna o polovinu růstu reálné mzdy a o růst cen za sledované období. Od Nového roku se ale znovu zvednou víc, než zákon nařizuje, a to každému o 300 korun. Tento bonus prosadila v minulém volebním období před volbami vláda.

Důchody se skládají ze dvou částí. Solidární pevná část je pro všechny stejná a má odpovídat desetině průměrné mzdy. Letos činí 3550 korun. Od ledna se zvýší každému o 350 korun na 3900 korun. Zásluhový procentní díl penze se stanovuje podle odvodů a odpracovaných let. Od ledna se navýší o 1,3 procenta a k tomu se přidá ještě dodatečných 300 korun. Celkem se tak starobní důchod zvedne v průměru o 805 korun.

Kvůli inflaci mají vzrůst důchody

Ekonomika

Lidé, kteří mají podprůměrnou penzi a pobírají méně než zhruba 15 400 korun měsíčně, si polepší o něco méně. Minimálně dostanou ale všichni proti letošku 650 korun navíc.

Na valorizaci podle zákonných pravidel by stát měl podle dřívějších informací vydat příští rok kolem 20 miliard korun a na třísetkorunové bonusy pak dalších asi 10,6 miliardy.

Český důchodový systém je dlouhodobě v deficitu. Do mírného přebytku se dostal jen v letech největší konjunktury. Kvůli koronavirové krizi se schodek prohloubil. Letos od ledna do listopadu se na penzích podle údajů ministerstva financí vyplatilo 493,06 miliardy korun. Na pojistném se vybralo o 8,4 miliardy méně. Schodek je ale výrazně nižší než v minulém covidovém roce.

Reklama

Výběr článků

Načítám