Hlavní obsah

Velké obchody budou mít ve středu zavřeno

Právo, jn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obchody s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních budou muset mít 8. května, kdy je státní svátek Dne vítězství, opět zavřeno. Nařizuje jim to zákon o regulaci prodejní doby v maloobchodě a velkoobchodě, který v Česku platí od října 2016.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Cílem je umožnit zaměstnancům obchodních řetězců, aby mohli trávit alespoň některé svátky se svými rodinami. Lidé by si tak měli v obchodních centrech nakoupit na sváteční stůl už dnes. Otevřeny ale i ve středu zůstanou některé menší prodejny, v souladu se zákonem rovněž lékárny, čerpací stanice a obchody na letištích či nádražích.

Řidiči, kteří budou chtít státního svátku využít k cestám za příbuznými či k výletům, musí na dálnicích počítat s četnými uzavírkami a zřejmě i se zdržením.

Svátky, kdy musí mít velké obchody zavřeno
1. leden – Den obnovy samostatného českého státu a Nový rok
Velikonoční pondělí
8. květen – Den vítězství
28. září – Den české státnosti
28. říjen – Den vzniku samostatného československého státu
24. prosince – Štědrý den – prodej omezen do 12 hodin
25. prosinec – 1. svátek vánoční
26. prosinec – 2. svátek vánoční

Na dotaz Práva, zda se pro sváteční den nepočítá s omezením prací, odpověděl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl: „Pravidelnou údržbu komunikací 8. května skutečně omezíme. Nebude to ale v takovém rozsahu jako třeba o vánočních svátcích či o Velikonocích.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám